Thursday, February 24, 2011

I don't have pet peeves, I have whole kennels of irritation.” - Whoopi Goldberg


PET PEEVES: Minor annoyance that an individual identifies as particularly annoying to him or her, to a greater degree than others may find it. I have tonnes and tonnes of pet peeves and I think I’ve blogged about most of them. But for the sake of infecting you with my currently foul mood, I’m just gonna share some of the current ones today. Yeay!

(1) People making “Saya loyar buruk” joke upon discovering that I am a lawyer. NOT. FUNNY.

(2) Perbualan kuat yang berdegar-degar. Di kedai makan selalunya. I don’t wanna know about your saham berjuta or your latest conquest. Bingit tau tak?

(3) Unsolicited advice. Especially bad ones.

(4) When people tag me on Facebook for Rahsia Tarikh Lahir and what not. Tags like baby clothes and stuffs or busana muslimah and such aku suka. But please, I don’t need to know that you’re 90% hitam or that 98% of people are jealous of you.

(5) People who think it is OK to not flush the toilet. It is not. Really.

(6) People who jeling to see what you’re doing/reading/playing on your phone.

(7) Staffs coming into my room when I am pumping with pintu tertutup, without the courtesy to knock and worse, some don’t even close the door back. Haish!

(8) Breast milk masuk breast pump tube while pumping. Oh major annoyance!

(9) Clients who think that I am their very own punching bag.

(10) Celebrity tweeters who flood my timeline with their RTs. @FarhanYahaya “Abang sihat. Adik macam mana?” RT @CikSitiWangi Abang Farhan sihat?

(11) Having to mengalah melepaskan something I wanna do for something I don’t.

(12) Negative people, yang jenis semua tak boleh, semua susah, semua stres.

(13) When my Teh Ais comes in the palest colour of brown and tastes like longkang.

(14) Makcik-makcik who make dirty, melebih-lebih sex jokes. TAK. SESUAI.

(15) Salesgirls who follow you around and betulkan dengan pantas anything that you touch.

(16) People who don't thank you or even acknowledge you when you hold the door for them.

(17)
Kedai makan tanpa kerusi bayi. Invest lah sikit, Tepian Tebrau.

(18) Cashiers, waiters, penjaga kaunter bermuka ketat. Aku senyum dan bersuara manis, kau ketat pula. Dan unhelpful. Sometimes I feel like smacking them in their ketat faces. Grrr.

(19) Insensitive comments like, “Makin berisi nampak”. Kalau aku jawab, “Right back at you”, bukankah padan muka engkau?

(20) “That’s mean.” You know what I mean.


23 comments:

reena said...

Semua list kat sini saya checked jugak. esp yg no 6. But in my case, pc kat office. Worst, kalau mai dari belakang, pastu tetuba komen apa yg kita dok tengok dengan tak bagi salam dulu. Hish.

AyinEmran said...

Hahaha nak cakap mcm tu jugaklah bila orang komen 'makin berisi nampak?'.

FrH said...

4 - menyampah. so akan diterus untagged tanpa membuang masa!

7 - biadap ..! grrrrrrrrr.

12 - haha! betul sgt. susah sgt ke nk jd positif?

14 - makcik2 yg berlagak sbb makan garam 2 guni sblm kita ..!

18 - i pernah sound skali to the manager "pls dont put this kind of face at the front line (sbb muke ketat sgt)" ..

19 - persetankan. dia bukan husband kita utk kita ambil kisah tentang komen mereka =)

Marliza Radzi said...

Reena: Eee tak sukanya kan!

Ayin: Sila ;D

FrH: (18) Mesti puas dapat sound kan!

Ezany said...

Sy vote for kedai makan yg tak ada baby chair. Dah lah terkial kial nak makan dengan anak kecil, pastu tak ada baby chair.Double thank you.

jemot said...

Nombor (15) paling membakar.
Dah la ikuuuuut kemana kita nak pegi. Buat pulak gitu. Grrr x 10.

Nombor (20) irritates me big time. English saya tak perfect, tapi saya boleh bertukar jadi prefect kalau orang sebut that's mean. And graduate lon don pulak tu? No offense, but hoih, I am not mean.

Gullit said...

point 18-Agreed, penah sound.. Awak bisu ke? lol merah padam muka dia

aimie habban said...

Ahh agreed. I'm with you on all 20! And just one more - drivers who don't STOP at zebra crossings!! grr

ibuwijdan said...

point no.19 sungguh menjengkelkan,kan?kan?kan?tapi biasanya klu first greeting..itula.."makin berisi nampak"...arrrghhhh...

Marliza Radzi said...

Ezany: Kan? Macamlah mahal sangat kerusi plastik Ikea tu.

Jemot: Me too. My English is faaaar from perfect but THAT'S MEAN memang annoyinglah. Haha.

Gullit: Mesti puas hati dapat sound.

Aimie: Yes. I actually ada nak tambah 'inconsiderate, rude drivers' tapi diorang macam borderline antara 'pet peeves' dengan 'people I want to punch'. Hahaha.

Linda: Kau sound je balik ;D

yunik said...

hahaha i like this!

Y A T T said...

no (10). Aku tau sapa. haha. tp dia mintak maaf kan kat kau? :p

no. (16) Kan?? Esp bila org yg hold kan pintu ko tu adalah org yg OBVIOUSLY sedang sarat mengandung? hello? dunia sudah terbalik.

Rin said...

hehe, Am mmg rapi bab2 buat list nih.. ;)

tina said...

ok nak like semua!! tambah sekali no 14.
makcik² dan pakcik² kat ofis tina sangat merepek bila bab neh..and benci sangat bila jokes pasal "malam jumaat"..haihhh

Marliza Radzi said...

Yunik: I like that you like ;D

Yatt: Dan lepas dia minta maaf aku rasa berdosa seketika pada dia :P

Arin: Hobi :P

Tina: Ohmaigod. Kalau ada anak dara baru kahwin lagilah teruk kena. Bingit.

Ahsuez said...

Hahaha.. So familiar!

hidayah said...

ahah. no. 19!

sharel said...

second all of that! especially 19..haha nyampah mak..

kutak jinggong said...

setiap hari pun deal with no.12.. dengan tambahan hentak2 barang di meja.. annoying tapi sudah lali and counter balik ngan menyanyi2 lagu riang gumbira tuk hiburkan hati..

Marliza Radzi said...

Hahaha Sharel, lelaki pun kena ke #19?

sharel said...

Haha..'berisi' bagi lelaki lebih simple. Kayu pengukur hanyalah pada bahagian bawah t-shirt yang dipakai. Makin kedepan t-shirt itu, makin "bahagia" lah lelaki itu..

Intan said...

haha salesgirl yang follow around tu mmg i pantang betul! kadang2 i sound je..macam la orang nak curi barang2 dia ke apa..isk

Almiraz said...

How about 'congrates' and 'HBTY'? - as in happy birthday to you....total annoyance...