Tuesday, October 19, 2010

You should never say anything to a woman that even remotely suggests that you think she's pregnant unless you can see an actual baby emerging from her at that moment.” - Dave Barry, "Things That It Took Me 50 Years to Learn"


Do I look pregnant to you? Do I? Do I? I know I’m a bit on the chubby side lately. Okay maybe not a bit. I AM chubby. But to ask me whether I am pregnant?! I don’t think I look THAT chubby! You, you and you - yes the 3 of you who dared to ask – you are so mean! I know you did not mean to hurt my feeling but you did. Because no, I’m not pregnant, I’m just, ermm… still dealing with my post-pregnancy body issue. Sentap okay!

So it has been 5 months and I am still as chubby. Biarlah! Nangis karang baru tahu. Bluwek. It took 9 months (more in my case, of course) to gain all those pregnancy fat so can I not at least give myself another 9 months to get back to my pre-pregnancy body? I know it seems impossible to be as skinny as I was when I was 22 so I’m taking all the advice I got; to be kind to myself and accept that I am chubby. For now. Isk.

While breastfeeding helped me got back to my pre-pregnancy weight rather easily, I must say that it is also a major hindrance (“Major hindrance” sambil tabik – HIMYM fans’ inside joke) for further weight loss. Breastfeeding mothers would understand; you’re definitely gonna stay bigger you-know-where and yes, you don’t get to diet. But breastfeeding is not a valid excuse, right? There are many hot breastfeeding mothers, I know! Pffftt!

It took Heidi Klum 5 weeks to get back to her supermodel figure.
I OFFICIALLY HATE YOU, HEIDI KLUM!


Haish. Thank you Blogger, for merely existing, providing me with my very own space to bebel like nobody’s business. But the first person that had to suffer due to my internal suffering was of course lah the Hubby. The Yahoo Messenger conversation which started with “Hubby, Wifey sentap ni” was ended with a simple, comforting note: “Yang penting Hubby rasa Wifey tak gemuk. Hot and spicy.” Too sweet, no? But he is my husband! He is designed to make me feel better. Kah kah. I am a complex being. Most women are!

If you have given birth and feel fat, raise your hands in the air and scream with me, “I am chubby, not pregnant!” Boleh geng. Siapa kurus, pergi main jauh-jauh, tak mahu kawan.

Nak pergi join Foxy Farah sentap dengan Rozita Che Wan sebab dia ramai anak tapi hot. Pffftt!

30 comments:

Foxy Farah said...

aaaaaa, my weight from the first one is still there and now am munchin like nobody s business so i feel u bebeh! mari kita sama sentap dgn kejelitaaan RCW tu. hehe. oh dear, tutup telinga yg penting org yg designed utk happykan kita consistent ckp kita masih spt dulu. hehe. xoxo

AyinEmran said...

*angkat tangan* !(lamanya tak YM kan?)

reena said...

HAha. Kebetulan baru tulis kat Facebook "I'm not fat. I'm just..buncit (skit)." Tak pa Kak Yanti. Step by step ok? Lama2 dapat la balik figure anak dara Kak Yanti. I know u dan do it! Yup, ada anak, bf etc etc bukan alasan untuk tidak berbody hot, no?

Marliza Radzi said...

Foxy Farah: You tak apalah, you're pregnant (yeay!) :D

Ayin: Tipu! (Rindu nak borak!)

Reena: Body anak dara? Itu mission impossible. Sekian. Haha.

Alin Marlini said...

Ala Am..bukannya gemok sangat pon..comel per....hihihihi

nor'aini said...

rilek la dik.akak ni berat 45kg, tinggi 158, still dpt soklan "u pregnant ek?" mula2 dulu sentap. tp lps 3 kali beranak, x kuasa la heh nk sentap lg

rosealley said...

'But he is my husband! He is designed to make me feel better.'

haha, i like that one!

kano said...

kurang asam betul la 3 mala'un tu.. xde insuran ke mulut dia? xpe beb. asal sehat sudah. heh. lame2 ilang la tu.

kano said...

xleh nak benchmark against heidi klum. dia ada personal trainer, diet orang jaga sume.x aci ah. (jeles sebenornye)

HW said...

Err, hmm errr.. awak nk kawan dgn saya tak? Ngee

Pedulikan kata-kata mereka k? Bak kata Kano, mulut tade insurans. Haish.

-Wahida-

far said...

yang penting apa kata suami.

Anonymous said...

Gemok pun cute ape? lol

madulebah said...

Kakak pun joint angkat tangan gak!!!

hik hik hik

YATT said...

Am x gemuk pun.... ok jek... and i'm not designed to make u feel better kan. so, take my words. :)

ailebiyu aimishyu.

Wafaa said...

Ok, mmg kena sentap. Ingat kita ni suka2 hati kot nak perut buncit free. Tak ada orang nak lah. People tend to be kepochi pasal orang. That's normal. Anggap je diorang caring terlebih. LOL.

Noorazlinda said...

"cikgu,saya..saya"(sambil angkat tangan).aku boleh geng ngan ko sbb dah sethn lebih tak dapat lagi pre-preggy weight.persetankan as long hubby ok..heheheh....

Noorazlinda said...

to wahida-sila amik sket lemak tepu saya ni@kena gi main jauh2.hahahhahahahha

Ninie said...

Alaaaaaaaaaaaa, kawan lah..
(Perasan kurus tak tahan!)

Nanti Ninie pregnant, give birth dan kurus semula dalam masa 5 minggu, baru jangan kawan OK? LOL

Marliza Radzi said...

Kak Lin: Tak acilah, akak mana ada jumpa AM pun lately. Heh.

Nor'aini: Dah 3 anak tak apa. Hehe.

Rosealley: He is, kan? ;D

Kano: Heidi Klum buat lipo! (fitnah :P)

Marliza Radzi said...

Wahida: Mana boleh tak peduli. Kata-kata kan lagi tajam dari pedang. Hahaha.

Far: Betul ke Kin? Betul ke? Cantik bila berpakaian? ;D

Anon: Gemuk cute ke? Adalah orang gemuk yang cute tapi tak applicable to me.

Madulebah: Akak dah beranak ke belum ni?

Marliza Radzi said...

Yatt: Ko tipulah, ko mana ada jumpa aku lately. Heh. Ailebiutu, take care you, mom to be!

Wafaa: Kena sentap kan?

Linda: Jom jangan kawan Wahida. Hahaha.

Ninie: Ya, jika kurus lepas 5 minggu lepas beranak, confirm putus kawan. Haha! But you're a yoga instructor! Tak acilah! (alasan :P)

ila nursalida said...

saya tak pernah pregnant dan belum pon pregnen..tapi badan mengalahkan orang sudah beraak tiga..dengan diri sendiri pun malu, apatah dgn lain. at least u are lucky coz having a good reason for being chubby..chill laaa:)

ila nursalida said...

upss beraak?it is =beranak

Marliza Radzi said...

Ila: Kalau takde orang tegur, chill je. Ni sebab kena tegur. Hahahaha. Bagus juga kena tegur, reality check sikit ;D

maria said...

Am, abaikan je org2 yg caring terlebih ni :D

Ana said...

Takperla..as long hubby cakap ok...kalau tak mmg sentap habis..!! hehe

Marliza Radzi said...

Maria: Boleh eh abaikan? Haha.

Ana: Still sentap. Heh.

mardzia said...

ala...aku kurus. can i still join? hehe

Marliza Radzi said...

Kah kah Mazia buat statement dengan yakin!

maycatdecal said...

wish you good health