Thursday, October 21, 2010

One of the very nicest things about life is the way we must regularly stop
whatever it is we are doing and devote our attention to eating
.”
- Luciano Pavarotti and William Wright in Pavarotti, My Own Story


Ibu told me that I had my first food when I was only 4 months young; Mak Tok bancuh tepung gandum dengan air, kacau atas api perlahan sampai likat, and fed me tepung gandum! Seawal 4 bulan! Haha. According to MIL, my first brother in law was given his first taste of solid food at tender age of 2 months! His baby sitter fed him pisang salai. My second brother in law started around 4 months old, because he refused to drink any type of infant milk; breast milk tak nak, susu tepung dari yang murah hinggalah yang paling mahal, semua tak nak. So how did he survive? Susu pekat! So with him, MIL had to start early on foods lah sebab tak cukup nutrition lah minum susu pekat. And he’s an accountant in London now, mind you.

Maybe I should start feeding Hadi with susu pekat. Kidding.

Orang dulu-dulu were more relaxed when it comes to these kind of things. Hidup bijak sihat sejahtera saja my husband’s brothers makan pisang salai and minum susu pekat. Haha. Mothers these days tend to be lebih berhati-hati sebab we’re exposed to sangat banyak information and guidelines and what not. And the latest guidelines by WHO is to feed baby with only breast milk for baby’s first 6 months. No foods, no air masak. Mummy's milk only.

Lagi banyak baca memang akan lagi pening; macam-macam opinion and sometimes conflicting. But most agree that don’t start too early, but don’t start too late either. So how do you know that your baby is ready for solid foods? Well, you’re his mother, you’ll know your baby. And yes, as his mother, I think Hadi dah menunjukkan semua tell-tale signs that he’s ready for solids.

(1) Start at around six months: Hadi is 5 months 1 week. Close enough.

(2) Your baby should at least have doubled his birth weight: His birth weight is 3.65 kg and last time we checked, at 4 months, Hadi was 8.5 kg. Should be more by now.

(3) Start when the baby seems to be interested: He is! How does one know? One way to tell is, dia suka tengok makanan, mulut terkumat-kamit tengok kita makan, he tries to grab your foods or plate or spoons. Hadi does all that and more. Haha.

Hadi makan semua benda sekarang. Ini teether kegemaran dia.

(4) Your baby can hold his head steadily and sit well on your lap. He doesn't have to be able to sit by himself, though: Checked!

(5) He seems hungry: Hadi wakes up more frequently at night than he usually did nowadays. Mula-mula I thought it was just a phase; for comfort feeding sebab he was not feeling well, and later I thought because he is teething. Tapi bila dia bangun, dia minum bersungguh-sungguh, macam sangat lapar, kasihan betul.

Lalu, pada hari Sabtu yang lalu, pada tarikh 16.10.2010, bersaksikan Mama, Papa, Nenda dan Wan, Hadi makan buat kali pertama! Sikit saja sebenarnya. I got some Cerelac samples from the Baby Expo I went to the other day so I mixed satu sudu rice cereal with breast milk sampai cair. Just to let him have a taste of real food. Yeay! I’m planning to feed him again this coming Sabtu.


SO, DID HADI LIKE IT?


NEED I SAY MORE?! KAH KAH KAH!

18 comments:

AyinEmran said...

Yeay Hadi dah start makan! Sangat comel dan sangat kamu lah gambar dia makan teether tu!

reena said...

HAHAHAHAHAHA pic last tu priceless ok! My Goddd comelnya Hadi! Siap merayu ke apa tu? Hehe.

kano said...

mak aih anak keponakan gua!ala nomey nomey dumuk dumuk!! Cubit Hadi bagi pihak gua, AM!

yunik said...

aaa geramnye budak debab ni! tomei sangat mata dia ala-ala sepet!

Marliza Radzi said...

Ayin: Makan main-main, belum betul. Kalau dah makan betul mesti lagi debab nanti kan?

Reena: Itulah, macam merayu kan? Hahaha!

Kano: Set! Lu cubitkan Affan & Ammar k? ;)

Yunik: Kadang-kadang macam sepet padahal bulat. Heh.

sharel said...

Ahah dah start mamam..Kononnya i plan no artificial sugar for Umayr until 2 years old! balik KL je...hampeh..semua benda kena sumbat..but is still under-control..kadang-kadang bagus jugak duduk jauh ni...

p/s: tolong cubit sikit lagi pipi Hadi ye..thanks..

Marliza Radzi said...

sharel: Hahaha susah kan nak halang tok nenek pakcik makcik sepupu sepapat. Heh.

Jemot said...

Hey kenapa lah chomel sangat?? Geram!

Noorazlinda said...

comeynya hadi..gumuks..mcm wijdan masa that age.wijdan pun aku bagi solid food masa dia 5months sbb dia dah macam nak makan.hehehhehee

Rin said...

ye lah, kalo baby dok tenung apa org besar mkn mcm kesian giler..haha.. lepas tu kalo cuba2 bagi dan dia gelak2 suka.. alahai..mmg cair hati kena bagi juga..

far said...

Hadi nak lawan abg umar ye. abg umar baru 9 kilo tau.. dah lama kalah..hehe.

madulebah said...

hahaha.. comel sungguh rupa Hadi dalam gambar last tuh

fieza said...

Am,

Susu pekat zaman dulu ok.. sekarang xok dah... (Bahan yg digunakan untuk buat Susu pekat)

My cousin & anak buah umur 1 bulan sudah makan (beras bakar buat susu)... Memang tembam giller la... tp, bile dah besar... kurussssss...

Selalunye anak lelaki lebih cepat lapar.. :)

ieja said...

alololo.. gamba last tu mmg priceless lah. kalu wat iklan musti buleh kaya..hahah.. comeynya hadi!!!

Marliza Radzi said...

Jemot: Hehe thanks, Hadi kata :P

Linda: Wijdan sekarang dah tak gumuk, sasa!

Rin: Itulah kesian kan.

Far: Takleh compare ah Hadi & Abang Umar. Papa Hadi & Papa Umar lain saiz! Haha.

Madulebah: Macam lapar sangat :D

Fieza: Ye ke susu pekat dulu OK?

Ieja: Jual gambar ni kat Cerelac lah hahaha.

lina said...

Salam..selalu baca your blog but never leave a comment. This time can't resist tgk Hadi comel nya esp gambar last tu :)

Marliza Radzi said...

Hai Lina! :D

maycatdecal said...

baby lovely