Tuesday, August 17, 2010

He who has a why to live can bear almost any how.” - Friedrich Nietzsche


Clear recognition of mum and dad
By three months, and probably earlier, your baby will have formed an attachment to you and be familiar with your face. Most likely he will still smile at strangers, especially when they look him straight in the eye and coo or talk to him. But he's beginning to sort out who's who in his life and definitely prefers some people to others.

- From the article Your 3-month-old's Development, Baby Centre.


Yes, Hadi memang dah kenal orang and naturally, he prefers his Mama and Papa compared to others. While this is especially wonderful for us, this could also mean trouble.

Semalam I was told, dia menjerit tak berhenti the moment I left him with his Tok. MIL tried to feed him, change him, rock him, cuddle, hug, talk and play with him, semua dah cuba tapi tak berjaya. Bila tanya, “Nak Mama?” dia diam sekejap and then continued screaming. Poor baby. Akhirnya tertidur akibat keletihan menjerit.

The other day, we got into the car and MIL masih dukung dia. We pretended to wave him goodbye and yes, guess what, dia terus mencebik menangis sekuat hati and only stopped sobbing after his Papa dukung and soothed him. Alahai anak Mama.

Tapi apa boleh buat, anak Mama sayang, Mama has got to work. You have got to learn to cope. Memang heartbreaking, tapi apa boleh buat.

But if you catch him when he’s in his best mood, he smiles, grins, laughs and bersembang a lot; one happy baby Hadi is. Most of the time lah. Heh. Memang mencairkan hati.

Ramadan is different with Hadi around. Masa buka puasa, kalau dia tak tidur, tak bolehlah nak duduk kelebek makanan dengan seronok lama-lama. Nanti dia bosan dan berbunyi-bunyi. Makan apa yang patut and teruslah tend to his needs; sebab selalunya masa Maghrib, akan menyusukan dia and dodoi dia. He usually takes short naps during Maghrib. Jadi kalau dia tak dapat perkara itu, dia akan tidak begitu gembira.

Terawih at the masjid juga nampaknya seperti tidak akan berpeluang. I’m not making excuses here tapi I refuse to leave Hadi with MIL at nighttime sebab kesianlah MIL dah jaga sepanjang hari. And bringing him to masjid juga memang tak bolehlah, nanti ganggu jemaah lain. He’s still too small. So I do what I can when it comes to mengimarahkan Ramadan.

Malam, bila Hadi dah tidur lena lepas mengempeng (which according to Aida means menyusu sehingga tertidur), barulah dapat mandi, solat and masuk dapur to prepare sahur dishes. Usually I akan tertidur masa dia mengempeng. Curi tidur supaya ada tenaga sikit.

Malam-malam dia mesti bangun nak menyusu. Hahaha. Lalu bangunlah Mama. I have yet to master the art of breastfeeding sambil baring. Maybe when he’s older lah kot. Takutlah terhempap. So I’d rather duduk, and tidurlah sambil duduk sambil dia mengempeng. Ikut mood dialah nak bangun berapa kali malam-malam. Kadang-kadang, sekali. Semalam, 3 kali. Ke 4 kali? Last feeding was at 4.30 and I had to wake up for sahur at 5 dan tak dapat tidur semula sebab nak kena buat macam-macam, seperti laundry, ironing, kemas dapur, solat, feed him again, bersiap, siapkan dia. Huwargh I am so sleepy sekarang, tak tipu.

Memang lapar, dahaga dan/atau pening lebih sikit berbanding dahulu kala due to breastfeeding/expressing EBM, but so far, masih baik-baik saja alhamdulillah. Apa yang penting ialah nawaitu kita, demi anak. InsyaAllah Dia akan bantu kan?

Kerja pula banyak. Imagine lah, 4 witness statements to be prepared and submitted to Court by Friday. Mundane banking works lagi, yang walaupun simple, adalah memerlukan masa and thoroughness. Ada few summons to be drafted. Perlu prepare getting-up for trial next week. Letihnya rasa. Ya Allah, berilah aku kekuatan.

[Mengapakah entri ini tidak mempunyai subjek yang khusus? Sebab banyak sebenarnya nak ditulis dan dikongsi tapi entahlah, beginilah jadinya]

Memang nampak macam letih sikit compared to zaman hanya perlu fikir tentang diri sendiri, but I wouldn’t trade this for the world. These past 3 months have been the best time of my life. Being a wife and a mother are undoubtedly the best things that have ever happened to me.

So yes, although as I’m typing this, I am sleep deprived and dikelilingi bebanan kerja, I am thankful to Allah for another Ramadan, and for all the good things, good people, and good fortune in my life. Ya Allah, I am indeed blessed :)

26 comments:

Wafaa said...

"Takut terhempap".. heheh.. the statement is so cute.

fieza said...

3 months janganlah cuba bf baring. Memang ada kes yang "terhempap" tau.

Anyway, glad you're getting used to motherhood!

All the best!

p/s: Oh, Hadi lebih advance dalam ber-attach dgn mommy dia nmpknye :)

Anonymous said...

eh Hadi ni sama lah ngan Umar. kalau tak dpt nap kejap masa maghrib mula la tak senang duduk. Macam semalam, he refused to sleep (again). berjaga lah kami bergilir2 sampai waktu sahur.tu pn terbabas sbb both of us kepenatan lalu tertdo kejap tau tau dah pkl 5.20. hihii.
indeed life is as a mother is a roller coster ride! ;)
take care, Am!


~coffeeaddicts~

Marliza Radzi said...

Wafaa: Hehe. Sebab pernah dengar cerita a friend of a friend yang tertidur masa menyusu kemudian baby dia lemas. Huhu takut.

Fieza: Kenapa? Yuni lambat ber-attach kah? Haha.

Marliza Radzi said...

Aida: Kasih (baby Ayin) pun macam tu masa Maghrib. Most babies kot? Hehe. You take care too!

AyinEmran said...

mmg, masa Maghrib kalau Kasih tak dpt tidur, ha siap lah lepas tu dia cranky. kalau buka kat luar benda ni akan berlaku. huhu.

Marliza Radzi said...

Ayin: Adalah menakutkan kan bila baby cranky? Hahaha.

Rin said...

semua keja rumah kena buat cepat2 eh..

reena said...

This is motherhood :)

sharel said...

"mengempeng"..siapala yang reka word tu..bagi lah nama cool skit...

Selamat Berpuasa from all of us..

Marliza Radzi said...

Arin: Ya betul!

Reena: So this is it :)

Sharel: Perkataan Jawa katanya. Heh.

mykids said...

yelah, kena jadi supermom kan...makan kena cepat2, buat keje kena cepat2...nak dapat tdo sikit pun masa menyusu kan baby..apa perkataannya..mengempeng..hehhe...

Y- A-T-T said...

Am!! :D

Marliza Radzi said...

Mykids: Betul, kane curi tidur masa mengempeng :P

Yatt: Ya! Heh. What's up?

madulebah said...

walaupun entry takde subjek khusus tapi comel je.. he he he.. dan kakak sedang counting untuk menghadapi semua tu.. alahaaaiii...

Marliza Radzi said...

Madulebah: Yeay yeay sikit je lagi tu. Lepas ni hidup akan berubah & certainly for the better :D

FrH said...

aduh, sungguh tabah u bf sambil duduk. i mmg bf sambil baring since hadzim day 1 until now.

bf time bulan puasa mmg letih giler. be strong girl! :)

Marliza Radzi said...

FrH: Tabahlah sangat! Hahaha. Tak beranilah. Sebab dengar cerita kurang enak. Tunggu besar sikitlah.

Noorazlinda said...

chaiyoo mama hadi..hehehe..masa wijdan sebaya hadi aku hadapi benda yg sama,BF masa puasa,kering kontang tekak n ngantuk sbb last BF kul 4am n bangun sahur n gedebuk gedebak utk pegi keje..tapi its worth it..

far said...

umar pula sgt mahu dgn semua org. anyone also can. terlalu trusting. maka papa dia sedih takde exclusivity n bahaya juga takut jangkit sakit apa2 kalau org tu tak sihat. btw kuih som som tu org trg pun ade, kami panggil lompat tikam, and melaka panggil tai bak. macam macam kan.. haha

Marliza Radzi said...

Linda: Thank you Ibu Wijdan :D

Kindy: Umar punya milestone dah lain dah. Dia dah setahun today! Yeay! Milestone Hadi baru takat 3 bulan; jinak-jinak merpati dengan orang lain. Hehe.

aeryn mummy aiyris zarra said...

aiyris anak min pon tido magrib, takpe ke eh?betul kata ayin nanti baby cranky la kalo tak dapat tido..

Acaii said...

Selamat menyambut ramadhan buat amm dan suami..:)

Sebab tulah dalam agama kita menyanjung tinggi seorang ibu. Bayangkan dengan segala susah payah membesarkan dengan bermacam2 karenah dan besar derhaka kepada keluarga dan lari ikut boyfriend/girldfriend, nauzubillah.

Satu hari nanti kalau hadi baca mesti dia suka dan hargai pengorbanan amm..:) Bayangkan juga kalau ada baby + 2,3 orang anak kecil lain dalam rumah. Memang hebat orang perempuan ni.

p/s : amm, ngempeng tu kekadang peluk2 rapatpun dikira ngempeng. Bapa budak pun kekadang ngempeng,hahahhahaha *lariikk.

Marliza Radzi said...

Min: Tak tahulah takpe ke tak. Macam mana nak halang? Jerit kang si kenit tu. Haha.

Acai: Oooooh itu rupanya maksud asal mengempeng. Boleh apply kat bapak budak jugak ya?! Hahaha!

lyeza said...

am:ms najwa mmg aku bf smbikl duduk smbil tdo.... tp time nakhwan aku blasah je bf smbil baring... konon2 cam terrer la...

Marliza Radzi said...

Rom: Dah 2nd one, mesti dah terer!