Friday, July 09, 2010

"Babies are always more trouble than you thought,
and more wonderful than you ever dreamed
." - Charles Osgood


Suatu ketika dahulu, sekiranya mahu ke mana-mana, kita kata Jom! Lalu bergegas menggosok baju, bersiap dan berlari ke kereta. Kini semuanya telah berubah gara-gara seorang budak kenit. You'd be surprised to learn how many stuffs a baby so small needs even for a short trip somewhere. Yalah, katakan hanya mahu makan malam. Takkan mahu pergi sehelai sepinggang. Kalau budak kenit sejuk bagaimana? Perlu bawa selimut. Kalau dia lapar tapi tak ada tempat sesuai untuk menyusu? Lalu perlu bawa botol bersusu. Kalau budak kenit decides to poop at the very minute you are about to enjoy your dinner? Ya perlulah bawa diaper, changing mat, small towel, baby wipe, nappy rash cream. Phew.

Itu untuk short trip ya tuan-tuan dan puan-puan. Katakan kalau mahu pergi berjalan-jalan membeli-belah di pusat membeli-belah. Tentulah senarainya lebih panjang! Perkara di atas, termasuk perkara-perkara lain. Changing outfits, kalau anda macam saya, suka menukar-nukar baju baby sebab takut dia rimas. Juga perlu bawa baju tidur, in case berjalan berlarut sampai ke malam. Mini grooming set; mine includes head-to-toe wash, bedak and lotion. Diapers haruslah lebih banyak. Thermos berisi air panas. Phew, ini hanya barangan di dalam diaper bag ya.

If you're traveling by car, perlulah ada car seat. It's not compulsary under our Malaysian law, tapi memang baguslah kalau ada, especially kalau long journey. Selamat dan selesa. This is on our way from KL to JB. Dia suka betul naik kereta, melilau mata tengok luar.

Hadi's first trip to the mall was back in KL, to Sogo to be exact (I applaud Sogo sebab ada Nursing/Changing Room yang selesa) Hadi was in his Baby Bjorn almost the whole time and tertidur few times. I guess that's an indication that the carrier is comfy, contrary to what some mommies have been saying about it. A carrier is a must lah rasanya sebab tak semua tempat stroller-friendly and kalau dukung lama-lama, baby pun tak selesa, kitapun letih.

But yes, having a good stroller helps a lot. Supaya baby selesa. Untuk lepak dan tidur di dalamnya. Apabila baby selesa, kitapun akan tenang untuk membeli-belah dan makan-makan dan bercinta. Kah kah. Here's my Hadi, chilling in his Quinny Buzz, which I highly recommend!

Hadi's first day out with Papa and Mama was a success! Phew! He behaved well the whole day, only berbunyi-bunyi when he wants susu and attention. Bila dia letih, dia tidur saja in his stroller (the seat is really comfy tau!) Alhamdulillah. Proud, happy parents we are! Definitely looking forward to more jalan-jalan with Hadi! Which reminds me that Khamis depan the three of us will fly to KL, which is kind of menggetarkan. Do share if you've got any tips untuk terbang bersama bayi ya! I want to write more but I've got to go, Hadi is up from his evening nap. Ya semuanya revolves around budak kenit tersebut sekarang. Sekian.

15 comments:

reena said...

Wahh suka ya dia jalan jalan?

{f a r a h} said...

Salam
I bwk baby I baru2 ni fly from perth to kl n die 7 bln ms tu.yg I baca time take off landing klu leh beri die susu sbb kan effect kt telinga tu.bwk toys utk keep him occupy.

Nasib baik my baby x cranky much in the plane sbb bile die bising je I trus BF him

Marliza Radzi said...

reena: suka! macam mama dia :P

farah: itula, ramai bagi tips BF. insyaAllah will try.

AyinEmran said...

rajinnya kau tuka2 baju Hadi. aku bawak selai je in case dia perlu tukar.

bestla shopping bila ada stroller kan.

HW said...

Yg best naik flight kita dpt naik dulu sb kita ada baby! Woohooo! :D

*tetibe tips yg tak membantu. Kah kah!*

-wahida-

babYpose said...

Hi there, I enjoy reading your blog. I wonder how old is Hadi as in the picture. He is so adorable.

Marliza Radzi said...

Ayin: stroller memang a big help!

Wahida: malah bukan tips pun! Hahaha.

Babypose: thanks :) Hadi dalam gambar tu sebulan lebih.

Rin said...

dah bawak diaper bag masih gagah bawak henbeg lg tak?

Marliza Radzi said...

tentu masih!!! :D (diaper bag daud bawak/sangkut kat stroller)

anis said...

am..dont worry..insyaallah baby tidur je atas flight nanti. bila nak take off am terus bagi susu.

anis dlu balik dgn flight 5 kali dlm tempoh 2 bulan (masa baby umur 2bln+) sbb anis sakit so terpaksa balik kampung dgn flight. berdua saja. alhamdulillah anak memahami.tapi bila dah besar mcm skang amat takut nak naik flight sbb mulut dia bising gila pastu takleh dok diam dah.

am, muka hadi sebijik muka ibu am. cucu tok betul la..

Mama Ayra Ariana said...

i ada tips klu travel dgn keta. buka cd nursery rhym.

Marliza Radzi said...

anis: itulah, hopefully dia tidur.

mama ayra: hehe so far, naik kereta, dia OK.

~Sasha Farina~ said...

hadi comel! bila mau jalan jalan ke singapore melawat auntie sasha?

sharel said...

awal-awal dulu kami pun packing macam nak pi perang..but as time goes by..sikit-sikit barang dikurangkan ke diapers (3 pieces), 1 pair of persalinan, susu one container, botol pun satu je, and thermos filled with warm water.oh and toys..

sekarang baru hargai shopping complex yang ada moms&babies facilities..so far, Jusco is the Champion!

Marliza Radzi said...

sis sasha: hehe tunggu Hadi ada pasport :D

sharel: KLCC punya changing/nursing room terbaik!