Wednesday, June 23, 2010

"Of all the rights of women, the greatest is to be a mother." - Lin Yutang


Oh my. Hampir sebulan tidak menulis di sini? That must be some sort of a record kan? No, I don't blame the new man in my life who has taken over most of my time, sebab I actually have plenty of time to kill setiap kali dia tidur siang - babies sleep a lot during daytime and they tend to berjaga nak susu/cuddle/main di waktu malam, a plot I think they all agreed on in heaven - "Jom kita berjaga di malam hari untuk uji kesabaran ibu kita, jom?" Huhu. Anything for you, Hadi.

I have been meaning to share the anecdotes of what happened on the day Hadi was born.

You know - the long, 20 hours of painful (induced) labour I went through. The epidural incident; yes I took epidural dan beberapa jam selepas itu, the epidural ceased to take effect and I felt separuh mati I was convinced dosa terlalu banyak sampai terpaksalah hadapi semua itu untuk hapuskannya. The emergency c-section operation I had to brace alone as they do not allow husbands in the operation theater (but really, it did not bother me that much, I simply wanted the baby to be delivered secepat mungkin dengan selamat). The moment I said to the anaes, "Doc, I think I feel some pain" because the epidural dose was apparently inadequate jadi saya rasalah kesakitan pembedahan itu buat seketika, lalu saya dipengsankan.

Oooh the warm fuzzy feeling I had the first time Hadi looked into my eyes. The nikmat of breastfeeding him for the very first time. The first 5 days Hadi had to spend in the hospital nursery under observation for his rapid breathing. Servis yang sungguh baik oleh all the Johor Specialist doctors, nurses and staffs. And yeah, the shock I had when I learned about the hospital bill Hubby had to fork out. Yes I have been meaning to write a proper entry on all that but it's been more than a month dan terasa seperti tidak relevan sudah sebab terlalu banyak sudah perubahan hidup ever since. Abridged version cukuplah.

Muhammad Hadi Rashad, you know you're worth it, darling.


I want to share beberapa perkara that I think are must-haves untuk sebulan pertama kehidupan seorang bayi but I guess I'll do that in another entry, perhaps later today (kalau masih kemaruk sangat nak menulis, that is) Right now sangat banyak perkara berlegar-legar dalam kepala and some of those perkara adalah sangat tidak menyeronokkan.

Like the fact my maternity leave is soon coming to an end and I have to resume work yikes! And with that comes another problem, that is childcare. I am, seperti kebanyakan working mom, reluctant to leave my baby to be taken care of by someone else. Adoi sedihnya! I want my mom to care for my baby but my parents live 3 hours away from us. The mother in law is the next in line but I don't want to burden her as she has enough on her plate; if I have no other choice, we have to get a maid pronto to help MIL out as caring for babies perlukan masa, tenaga dan kesabaran! Dan jika tidak, our only option is nursery. Oh my, sedihnya nak tinggalkan kat nursery! Tapi most mothers pun tinggal anak at nursery as early as 2 months kan? I'm sure it's tough and I'll cry sebab kesiankan dia, but c'est la vie lah kan?

Oh and I am so sad about leaving my parents' place; seronoknya dekat dengan parents sendiri. Terlalu. Sedihnya I have to leave them soon; they must terasa sangat sunyi nanti without me and baby Hadi, they're crazy about him. And I like having my parents around! Isk sedihlah.

Like I said, banyak sangat perkara tak seronok invading my otak sekarang. Sungguh tak bagus, tambah-tambahan I'm still in confinement, nanti jadi postnatal depression pula nauzubillah. One thing I am sure of, I am madly in love with my darling Hadi, and that love alone, never fails to make me feel all better. Now I'm gonna stop writing and continue berfikir-fikir tak seronok. But before that, I'm gonna go kiss my son's sweet cheek. Aaah the yummiest.

36 comments:

reena said...

Aaaahhh..Akhirnya.. :D Seronok membaca nukilan Kak Yanti semula :)

intan azliana said...

setuju sgt am..!! kite pun susah hati dulu mase nak masuk keja balik after confinement,..tapi alhamdulillah dah 8 bulan AYAH kite jage baby dgn selamat, sabar dan penuh kasih sayang..! usaha yg terbaik utk anak.. doa, tawakal. redha.. , semoga Allah pelihara keselamatan dan kesihatan anak kite setiap waktu dan ketika.. amin! baby hadi sgt comel!!

AyinEmran said...

Doa Allah mudahkan urusan jagaan Hadi beb.

Lama giler la mmg rekod. Kalau aku tu dah biasa tak apdet. Haha.

Ciumkan Hadi for me plis!

grenlina said...

sy nangis 1st day anta anak kat nursery...

izzahazfar said...

Oh...semua ibu seperti akak rasanya...saya juga...moody dan rasa mcm nak mc on 1st week keje...jap2 cal MIL ty pasal baby...huhuhu

nanti syer ur xperince ya!

Marliza Radzi said...

Reena: Seronok dapat menulis semula :D

Intan: Alaa bestnya ayah sendiri yang jaga!

Ayin: Gigitkan pipi Kasih for me plis!

Lina: Sedihnya :'( Sekarang your daughter is with your mom kan sementara? Jauh eh? Mesti lagi sedih tak dapat jenguk.

Marliza Radzi said...

Izzahazfar: Tentulah kan? Naluri ibulah nak jaga anak sendiri cuma tuntutan hidup menghalang. Sob.

HW said...

1st day keje after confinement mmg tak buat pape. Buat blog. Haha. Skrg nk hntr anak nursery tp Tok Abah & Tok Wan dia tak kasi sb nanti sunyi rumah diorg. Hihi.

-wahida-

Rin said...

my SIL sgt tabah. ngam2 lepas pantang balik keja putrajaya, wktu keja anta rumah org dan blk rumah jaga baby sorg2.. sbb husband (yakni my bro) bekerja di jb.. alhamdulillah. baby sudah 9 bulan dan elok2 saja ;) gudLuck bebeh!

Marliza Radzi said...

Wahida: I'm sure nanti sayapun macam tu, 1st day mesti mencari momentum kerja & teringat anak je.

Arin: Sungguh tabahnya!

SITI said...

setiap hujung minggu rasa nak melawat kak Yanti dan baby Hadi, tapi selalu ada hal lain. Geram betul tengok gambar dia yang kacak dan cute itu.

Selamat menempoh dunia working mom. Didoakan semuanya yang baik2 sahaja buat kakak.

Marliza Radzi said...

Terima kasih atas doa, Tim. Tak apa, kalau tak sempat ke Rawang, nanti balik kampung, marilah ke rumah :D

dodah said...

BIla anda di kl, aku di johor, bila anda sudah kembali ke johor...aku dah di shah alam..

Haishh...bila lah mahu jumpa Hadi nih..dia mesti rindu kat aku dah tuh... hehe

Marliza Radzi said...

Dude, ada rezeki nanti, bertemulah kalian :D

farah said...

Good Luck in finding a good childcare. I knw d pain of sending my daughter to nursery. I dulu sent her 1 week before I started working again so that I can monitor her, n klau rindu cepat2 ambik dia from there (^_^)
Alhamdulillah so far x problem...hope baby Hadi stays healthy & comel!

FrH said...

best of luck for the adjustment. just think all the positive things, insyaAllah things will get better & u will get use to it.

sungguh comel baby kamu.
hugs for hadi.

take care.

twayblade said...

1st day back to work:-

si ibu akan tak buat keje, mengelamun tgk gambar baby kat hp, update blog/fb/tweeter ckp rindu kat anak, kejap2 tepon nursery/babysitter/etc tanya status anak, mungkin jugak tahap kronik, lari ke toilet utk menangis.

itu namanya sindrom hari pertama bekerja selepas maternity leave.

btw, apa nama full hadi?

Ana said...

Im not sure about others, but for me the best option would be to leave Hadi with ur MIL together with the maid if possible. At least rasa tenang sket knowing Hadi dijaga but bawah perhatian nenek. Someone u can trust. N at the same time tak susahkan ur MIL. I really want to opt for that but tak dapat nak buat camtu coz my Mak jauh kat Shah Alam. But nasib baik Love keje shift n most of the time ade kat rumah utk tgk2 mcm mana my maid jaga anak..But stil risau jugak(cannot help it..hehe). Alhamduliilah skrg im more confident with my maid coz i know she can handle Alysha well...slow2 la...i understand semua ibu pun nak the best for the child tapi kadang2 takde option...so decide yg mana terbaik utk masa skrg...selebihnya doa jer...u'll never know maybe ur maid nanti can turn out to be the best nanny for your baby..so dnt worry too much ok...Good Luck! ..:))

Marliza Radzi said...

Farah: babies adapt lagi cepat kot dari mak dia. hehe. at this age pun banyak tidur kan, so maybe dia tak terasa sangat.

frH: thanks. memang kan get used juga eventually but sementara tu yang tension tu. heh.

Ida: Muhammad Hadi Rashad :) (baru tersedar yang tak pernah tulis nama penuh dia kat sini)

Ana: the best is kalau Ibu aku boleh babysit Hadi but that is clearly not an option. yes, akupun rasa option terbaik ialah maid jaga under MIL's suprvision tapi sukarnya nak dapat maid yang OK!

Naem said...

Rindu baby Hadi.

Anonymous said...

handsome la budak kecik ni!

Mama Ayra Ariana said...

setuju dgn Ida.. itu la yg saya rasa dulu. but u can be considered lucky coz cuti 2 bulan. saya?? sepatutnya hari ke 41 da naik keja, tapi tipu org opis ckp tak sihat lagi... ari ke 42 baru mula keja. saya masuk keja awal sbb saya cuma kontrak..so cuti tak bergaji. after a week masuk keja.. kena outstation ke melaka, mujurla 1 mlm jek. perasaan mlm b4 masuk keja??? nanges dan nanges dan nangesssss.... kat opis.. tgk gamba dan nanges dan nanges dan nanges... perasaan masa pum susu masa 1st time berjauhan???? nanges jek especially masa pukul 2,3 pagii.... ngeeeeeeeee

Marliza Radzi said...

Naem: Marilah datang jumpa dia :D

Anon: Hehe Hadi says thanks.

Mama Ayra: Sedihnya :'(

~ thalhazlin ~ said...

tahniah am! cantik sungguh nama, secomel babynya :)

Marliza Radzi said...

terima kasih, Thalha :D apa khabar bakal raja sehari? ;)

Alin Marlini said...

Am..windunyer ngan N3 Am..ngeh..ngeh...jadi ibu mmg byk kena bersabar tau...

sharel said...

Weih siapa shoot gambar tu? Kau ke? kesian Hadi..Kau kentut ke masa ambil gambar tu?hehehe

One handsome hero you got there..and the name, coolness..looking forward to see more of you Hadi..jangan bully your mom tau..especially masa tukar lampin..beri salam dulu sebelum pancut ok?..hehe bila-bila ada rezeki, come visit and play with uncle's Umayr..

Marliza Radzi said...

kak lin: insyaAllah, tengah belajar tambahkan sabarlah ni :D

sharel: haha gambar from handphone tu. dia tak puas hati kena pakai topi.

Anonymous said...

am..camne leh come up with that name? sape pilih?

am, nak tanye..cane am plan nak bawak balik ebm tu ke johor? bukan kalau kuar fridge beku kena guna in 48hrs ke? cane ye?

Marliza Radzi said...

anonymous: plannya nak store dalam kotak polisterine and isi ais penuh-penuh and seal rapat-rapat. mudah-mudahan berkesan untuk pelihara kebekuan. kalau tak berkesan, guna jelah within the time yang sepatutnya (which is 1 week sebab kira macam refrigerated lah).

I came up with Hadi & my husband came up with Rashad. Muhammad adalah nasihat orang-orang tua di sekeliling :D

azu said...

dear am...
masa first baby, pantang rumah parents. paling sedih bila nak pisahkan mak dengan cucunya... mak akak dekat seminggu jugak tak boleh masuk bilik masa akak pantang n tak boleh tengok bantal baby yang memang sengaja ditinggalkan... duk berendam air mata... bila mak telefon, dia nangis ingat cucu, dengan kita kita nangis sama..huuu...masa keje, bby dgn MIL..nasib baik rumah berdekatan...

Marliza Radzi said...

azu: itulah mesti jadi macam tu juga ni. huhuhu.

farah said...

marliza, tak cukur rambut baby ke?

Marliza Radzi said...

tidak :P

ardy said...

Congrats! (better late than never!)

It's so heartwarming to read about the bond of a mother and son :)

Marliza Radzi said...

Thanks Ardy :)