Tuesday, October 17, 2006

The keynote to happiness within the four walls that make any home is plain, wholesome, well cooked food, attractively served


So what has Marliza been doing during her pengangguran period?

Mengemas rumah [CHECKED].
Menonton tv secara berleluasa [CHECKED].
Menulis kad raya on behalf of Marliza's family [CHECKED].
Mula membakar kuih raya [CHECKED].
Mula membakar kek raya [CHECKED].

Sweetheart asked me apakah nama biskut Cornflakesku itu? I did not know maka kini aku ingin menamakan my famous Cornflakes cookies (konon) as Biskut Kasih Sayang Sepenuh Jiwa. Because when Marliza bakes, she bakes with kasih sayang sepenuh jiwa. Kah kah. Konon. Hari ini Marliza ingin berkongsi on how to bake your own Cornflakes cookies and fruit cake (kerana itu sahaja yang telah Marliza baked pada hari ini). Mudah, seronok dan menjimatkan!


Biskut Kasih Sayang Sepenuh Jiwa



150 g Cornflakes
250 g butter
250 g tepung gandum
250 g gula
100 g tepung jagung
2 biji kuning telur
Sedikit nescafe
Sedikit susu pekat
Cherry for hiasan comel

CARA-CARA: Pukul butter dan gula sehingga sebati. Kemudian gaul sahaja bersama-sama bahan lain. Bentukkan kecik-kecik comel, tak perlu cantik-cantik. It is meant to be comot-comot bercabang-cabang. Bakar pada 175 darjah celcius selama 9 minit.



Fatty Fatty Bom Bom Fruitcake



250 g butter
180 g gula halus
4 biji telur
2 table spoon esen vanila
250 g tepung (diayak)
400 g mixed fruits

CARA-CARA: Mula-mula, pukul butter dan gula sehingga betul-betul kembang (sementara menanti, boleh menonton Bawang Putih Bawang Merah). Kemudian masukkan 4 biji telur, satu-persatu. Masukkan esen vanila. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit tepung yang sudah diayak. Setelah sebati, masukkan mixed fruits dan gaul perlahan. Bakar pada 160 darjah celcius (atau jika ada microwave, tekan sahaja CAKE dan START). Sejukkan sebelum dihidangkan.


Selamat mencuba! (Untuk resipi lain, nantikan hari-hari berikutnya!)

No comments: