Tuesday, January 25, 2011

"If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.” - Mary Engelbreit


I don’t see myself spending thousands of RM on a pair of shoes. Handbags maybe, but shoes? I don’t know. I don’t think so. But check with me again when I’m rich. People change. Maybe in the future, RM1-3K macam celah my gigi saja, who knows? Keh keh.

Speaking about change, I was talking to my Kindred on YM today and I told her, our darling Mazia sekarang bela kucing. If you don’t know Mazia, let me tell you this, she hates cats more than Bush hates Saddam. Haha overstatement sebenarnya. But yes, dia anti kucing. Not so much hate, I think. More like takut. Kalau tengah makan ramai-ramai at a restaurant, and we see kucing berjalan menuju towards us, we would definitely do everything that we can in our power to stop the kucing from coming near us, or else bergegar gempitalah satu Shah Alam dengan jeritan seorang perempuan. Catastrophe, I tell you. Hahaha!

But now, yes now, dia bela kucing. People change. And she has done exactly what Miss Engelbreit suggested people do. She has changed the way she thinks about cat. “Well I can’t possibly kill all cats, so perhaps, I should just love them. And make one my pet.” Hmmm. You’re a smart woman, Mazia! Hehe.

My Kindred herself, she doesn’t eat limau. Any types of limau. If she sees you minum air limau, lihatlah muka dia bertukar menjadi geli geleman. Lalu kami semua, jika makan dengan dia, sangat menghormati pet peeve dia itu dan tak order air limau. Tapi sekarang, she eats Sunkist oranges! Yes fellow friends of ours, Far now eats oranges! People do change!

I change a lot too, I think. I used to hate house chores. Ask my mom. But now I do it every day. So yeah, I still wish for a maid but I don’t hate doing house chores anymore. I like my house clean and kemas. Well, I have no other choice pun. Kah kah. Tak ikhlas nampak?

Well even babies change! My baby, who used to be so quiet and sleep almost all the time, has now grown to be a very happy, very becok (in his own languange lah) and very active 8 months old baby! Oh my oh my, how fast kamu membesar wahai anak.


And speaking of change, ingat tak ada satu cerita alih suara (Jepun, I think), the raksasa boleh bertukar-tukar bentuk dan bila dia nak bertukar, dia akan jerit bagitahu, like “Bertukar menjadi senapang patah!” Bodoh kan raksasa itu? Senyap-senyap sudahlah.

17 comments:

hanakirana said...

"And speaking of change, ingat tak ada satu cerita alih suara (Jepun, I think), the raksasa boleh bertukar-tukar bentuk dan bila dia nak bertukar, dia akan jerit bagitahu, like “Bertukar menjadi senapang patah!” Bodoh kan raksasa itu? Senyap-senyap sudahlah."

Ini buat aku tergelak besar secara tiba-tiba. Hahahaha!

Anna Banana said...

hehe, kena cakap kuat2. incase kita tak tahu bentuk apa dia telah bertukar ;D

yes people change. seiring dengan keperluan dan kehendak. bukan mellow tapi surviving ;p

AyinEmran said...

Hebatnya Mazia! Aku rasa aku takleh la, sbb geli kucing, bukan takut.

Hahaha, orang Jepun kan memang jenis beritahu, kalau balik rumah pun, dia ckp, 'Saya dah balik!' (rujuk cerita Doraemon)

Marliza Radzi said...

Hana: Merasa gembira membuat kamu ketawa hehe.

Anna: Tapi bila dia bagitahu awal-awal, kan senang pihak lawan nak fikit mekanisme nak attack dia. Heh.

Ayin: Terlalu comel ya rujukan terhadap siri Doraemon. Haha!

Amy Z! said...

Raksakse pun berubah, inikan pula orang eh? :-)

Ada orang tak boleh terima perubahan. So, bila kita berubah. Dia cakap "Mengapa kau tidak seperti dulu?" We change for good anyway. Dulu tak pandai masak, sekarang kena pandai masak utk suami, anak. :-)

Orang tak boleh terima perubahan, orang itu suka duduk di zon selesa dia sampai bila-bila. :-)

yunik said...

comel gile entri ni :D

ayin, bgtau aku IF one day kau beli kucing. nak buat sujud syukur. hehehe

am, send my congrats to mazia eh? ;)

reena said...

Part raksasa tu lawak okk! Yes, people change. Ikut musim, kehendak, cuaca, zaman etc. Pendek kata, banyak puncalah.

Anonymous said...

kenapa aku tak ingat cerita yg raksasa tu? kenapa? ke takde kat trg? huhuhu

HW said...

Far makan orange? Ok, lepas ni boleh order air sirap limau if gi lunch sama-sama. Heh.

-wahida-

Marliza Radzi said...

Amy Z: Zon selesa memang selesa :D

Yunik: Comel sangat nak buat sujud syukur! Kamu macam chipsmore lah! Haha.

Reena: Betul!

Anonymous: Far ke ni? Bukan cerita masa kita kecik, masa dah besar ni.

Wahida: Tak boleh! Sirap limau guna limau nipis, ada biji maka still tak boleh. Hehe.

Rin said...

Hah! kelakarnya raksasa tu. tapi kenapa tak ingat? cerita apa ni? cerita apa ni?

sharel said...

Wah 8 bulan dah? Cepatnye...

Marliza Radzi said...

Arin: Itulah tak ingat cerita apa!

Sharel: Macam sekejap saja kan? When is your 2nd one coming out of Izza? Soon kan? Good luck! Hehehe.

Hanafedora said...

Hahaha the last part was the funniest :)

sharel said...

2 weeks to go! And Umayr semakin manja...hmmm

Marliza Radzi said...

Hanafedora commented on my blog? Wow! Hehe thanks!

Sharel: Biasalah, sindrom bakal abang, nanti adik dah keluar OKlah tu :D

AyinEmran said...

Yunik, kenapa kau nak buat sujud syukur? Kau suka kucing ke? Haha.