Thursday, May 06, 2010

"Nothing prepares you for motherhood. Suddenly there's all this responsibility and no room for failure." - Amy Mastura, Women's Weekly May 2010

Lilypie Pregnancy tickers


I am 40 weeks and 3 days pregnant today. How fun is that? Kah kah.

I admit that it does get frustrating. Tak sabar tau nak jumpa dan peluk gomol budak montel ini. But I keep reminding myself to be thankful to Allah that I am still healthily pregnant, the baby is all montel and doing great, and myself, despite my larger-than-life tummy, is feeling emotionally and physically fine. Alhamdulillah to that :)

But yeah, larger-than-life tummy equals discomfort, keletihan and you feel in the blank lah.

We went to the doctor today and were told that I am nowhere close to labour. Air ketuban masih banyak, baby’s head is not yet engaged and he is still gaining weight, and of course lah, my cervix has yet to dilate. It’s like he’s taking his own sweet time and having the time of his life in his mummy’s tummy! Selesa sangat ya, sayang? Kah kah kah.

Anyways, if this continues until next Monday, invasive procedures would be involved lah nampaknya and I redha sajalah if kena induced or potong. As long as both of us akan sihat dan selamat. But until then, all I have to do is relax and monitor the baby’s movements.

So yeah, do pray for us, darling readers!

Well, the thing about being overdue is your tummy gets bigger by the day. I’ve got this maternity blouse that used to be so besar that it looked like baju pinjam on me last month, but was so ketat when I wore it yesterday. And people stare! They really stare! As if I’m carrying a time bomb that would explode any seconds or as if my air ketuban would meleleh mengalir secara tiba-tiba. Kah kah. I don’t blame them though. I am big, really.

And do not let me start on the unnecessary comments. Do not let me start. Haish.

Hey why do I sound so irritable? I’m not! Really I’m not. OK, I did break down and cried my heart out yesterday sebab tak sempat jumpa my gynae and had to reschedule my appointment. Agak psiko ya. Kah kah you should see the shocked look on my husband’s face when I suddenly broke down meraung macam kena tumbuk. Entah kenapa. To be safe, lets blame it all on the hormone. Ngeh. I’m human after all. But yeah, most of the time, I actually do feel great!

Great. But very anxious. Hey, I’m human after all.


33 comments:

kano said...

adinda sayang, yg penting, jgn stress ok.. Allah knows the best! :-)

reena said...

Emm..Tak tau nak cakap apa. Bersabar & jangan stress ok..Apapun, janji both mummy & baby selamat & sihat.

Marliza Radzi said...

kano: thanks, kakak. semoga segalanya about my labour dipermudahkan like yours.

reena: ameen! doakanlah ya.

Anak Mami said...

am, i think dia memang selesa kat dalam lah... dhia dulu pon camtu sampai overdue 10 hari...

tapi agaknya betollah orang cakap anak overdue/inkubator ni cerdik cerdik... dhia ni pon dah terlebih cerdik! heeee..

dhia sibuk tanya aunty am dah bersalin? and i sibuk dok jawap belom lagi, macam dhia la tanak keluar..

jgn stress ok, Insya Allah ada kebaikan atas semua kejadian Allah.

ska said...

all the best AM!! semoga selamat semuanya nnt. ;)

Marliza Radzi said...

Sam: Haha mudah-mudahan cerdik macam Dhia nanti :D

Ska: Thank you!

twayblade said...

aku dulu pun terlebih hari, tapi 1 hari je. anxious tu toksah ckp la. i made myself do all the cleaning ie cuci toilet, mop lantai, blabla just so to expedite the birth. sampai tahap merayu ngn baby "keluar laa besok syg. mama tak larat nak bawak perut dah ni!". kebetulan besok tu terus baby keluar. heh.

enjoy the last few moments of being pregnant. u will miss it!!!

Marliza Radzi said...

Ida: I know I will miss it sebab ramai mothers cakap macam tu, but at this rate, I just want for the baby to be out. Hahaha.

AyinEmran said...

baby montel, aunty ain pun dah tak sabar nak tgk kamu. meh meh kuar boleh main dgn Kasih.

baini said...

sabar marliza..insya Allah sikit je lagi,:)

dillazag said...

Kasih and Baby Montel boleh main-main nanti and have play dates. In the mean time, Baby Montel nak bagi Mommy AM dia more lomantik time with Daddy. Baby Montel kasik chan ni.. :)

Have fun dear. Positive thoughts all the way!

Marliza Radzi said...

Ayin: Kasih tak cukup seru baby montel suruh keluar aritu. Cepat ajak dia keluar, boleh matching pakai secure sleeper sama-sama. Haha.

Baini: Ameen! Eh Chika dah deliver ke belum? Kalau visit dia, kirim salam ya!

Sis Dilla: positive thoughts all the way!!! :)

madulebah said...

akak pulak berdebar2 tunggu bila AM nak bersalin.. he he he..

Akak doakan semoga dipermudahkanNya.. tak sabar nak tengok wajah baby montel

masz said...

AM. hope everything goes well ye. amin. ramai tak sabar nak tengok baby montel tu.

yunik said...

hehe baby montel ke? ke mama yg montel? keh keh. ok beb, hope everything goes well. Friday's very great day to deliver a caliph :D

Marliza Radzi said...

madulebah & masz: thanks :)

ayuni: mamanya memang montel tapi melalui 4D scan, kelihatannya baby juga sangat montel :D

Wafaa said...

Just visited my 11-days-overdue-friend. From her story, discuss dengan doc what is best for both of u and baby.

Marliza Radzi said...

wafaa: already did, thanks :)

FrH said...

hari2 i jengah blog u kot2 ada berita u dah bersalin :)

saba am. 9 bulan boleh tunggu, only few days left =) tak lama lg si montel akan berada dlm dakapan :)

cubalah jgn stress ok .. (senang ckp kan .. i mmg sampai hujung 42wks pregnant, gile-gile overdue, mmg stress gileee).

Marliza Radzi said...

FrH: oh you pun overdue eh? most of the time, I memang relax je. enjoy masa rehat. tapi kadang-kadang rasa stres sikit. hahaha.

Rin said...

baby sengaja mahu keluar dan terus wish Selamat Hari Ibu kot.. ;) bijak bijak..

sato said...

Marliza;

:) Enjoy the moment selagi boleh.. saya pon dulu memang overdue lebih seminggu dari tarikh bersalin.. memang suspen sebab tak rasa langsung sakit nak bersalin.. since masa tu dah nak dekat raya, so doktor induce.. alhamdulillah bersalin normal..

baby syok sgt dok dalam..maybe ibu dia bagi makan yang sedap2 kot..nanti bila dah keluar menyusu jek.. :p tp teori baby overdue ni bijak betol gak kot..

fieza said...

Am, You won! hehe

Tak sangka sudah 4 hari lewat.. (I dulu 3 hari) Sabar2.. Dia nak keluar Mother's Day la tuh... hehe

Anonymous said...

at least u sangat larat mahu berjalan sana sini. unlike me, i duduk saja di rumah since... errr... last monday?! gila tak?!
i pun ada rasa boring, tp mengenangkan nnti org akan stare & give that look, or even give some comments yg tak mahu didengari... fine, i just stay at home. besides, yes... i dah takde baju yg boleh dipakai ni. semuanya ketat!! haishhh....

tabah ye, AM. yg penting both of u are fine =)




~coffeeaddicts~

thehealthinspector: said...

am dear.. jgn risau-risau,biasa je first baby org overdue. my SIL dua2 anak dia overdue + kena induce, tp alhamdulillah deliver normal.. nways, doa byk2.. insyaAllah everything'll be fine. Lagi pun baby tu dah tau dah dia nak klua bila n mcm mana..tgh tunggu time jer ;) all the best!

Marliza Radzi said...

arin: mudah-mudahanlah. hehe.

sato: hopefully lah dapat bersalin normal. doakan eh.

fieza: alaaa menang ke kiranya? huhuhu :/

coffee_addicts: hehe I larat lagi jalan-jalan sana sini. kerja, tak larat :P

ija: doa-doakanlah aku eh.

SITI said...

dulu, kita baca pasal hazawani overdue. Dia pun stress juga.

Kemudian, afzan, tapi dia 2nd baby, jadi dah boleh agak bila nak bersalin.

Sekarang, follow kak yanti punya cerita pulaks. Huhu. Orang yang membaca pun rasa berdebar2, apatah lagi oang yang mengendongnya.

Didoakan selamat semuanya. Ameen.

Anonymous said...

am, im ur silent reader..

i now how u feel. me dulu overdue 3 hari. kepala baby tak engage. tapi sebab tak sabar2 nak pegang baby, i then pergi serah diri konon2 like baby kurang bergerak ( padahal tak kira pon) n terus kena induce. ha ha ha. alhamdullilah everything went well..

but now, i m keep guessing how la to feel the real tanda nak bersalin as like air ketuban pecah waktu tgh tido ke, or darah keluar waktu nak pee pee ke or suddenly sakit ke..hahahhaaha..teruk kan..masa baby tak nak keluar, sibuk suruh keluar, bila dah keluar, nak rasa natural tanda bersalin..

btw, just wait.tapi kalo tak keluar jugak on monday, redha je kena induce. he hehe.. i pray for u safe delivery. tak sabar nak tgk baby comel like mummy dia..:)

Marliza Radzi said...

tim: doakanlah ya.

anonymous: haah memang kalau by Monday tak keluar juga, insyaAllah akan di-induce. doakan ya!

Soulmates said...

Mesti nanti Puan marliza dah kurang update blog..hehehe..
P/s: Suka tengok label post;Im not fat,I'm pregnant.;p

azu said...

dear AM..
akak pun tiga2 kids overdue.. tp tak sempat induce..sulung, 3 hari, yg tengah, 4 hari yg no 3, 5 hari... cantik kan, 3,4,5.... takpela AM, yg penting ikut cakap doktor.asal semua selamat..induce pun inducela... moga AM selamat bersalin..

sharel said...

Ini mungkin your last entry sebelum Grad berstatus 'Ibu' untuk berpuluh tahun akan datang.

Happy mother's day-to-be!

Menangislah sepuas-puasnya (kegembiraan) pabila mendakap your baby for the very first time..

Juma Karamah said...

marliza, tahniah! tahniah! tahniah!.
baby nampak sihat sangat, dan comel bangat!:)