Monday, April 19, 2010

If men got pregnant: Maternity leave would last for two years with full pay.”


I just don’t get it why some people feel the need to make unnecessary derogatory comments like, “Besarnya perut kau. Chubby betul kau sejak pregnant ni. Takut aku tengok,” or “Kenapa aku tengok perut kau kecil sangat? Tak normal betul. Makanlah banyak sikit, kesian baby.” Haish. Either way pun, these types of people will never be pleased, ada saja tak kena. Susah-susah saja nak reka komen menyakitkan hati. Doakanlah saja aku. If you have nothing nice to say to me, you should just keep your comments to yourself, thank you very much.

I know most people meant well, but I’m not really a fan of unsolicited advice. I mean, kalau advice suruh makan kurma, baca Al-Quran, take vitamins regularly, itu tak apa. Ini advice jenis nak melawan tak puas hati dengan keputusan yang aku buat.

Like when I told this ‘senior’ friend of mine about my decision to bersalin in JB but go back to Banting for pantang; punyalah banyak dia membebel against that decision. I know she meant well, tapi sebelum aku buat decision, tentulah aku dah fikir all the pros and cons, dah tanya my mom and other experienced moms, dah read a lot bla bla bla. Tak perlulah aku nak justify my decision to semua orang kan? Aku bukan Darjah 6. Haish.

I’m generally OK with belly-touching by family members, friends or even acquaintances angkat kening. But strangers?! That’s a whole new level of weird-lah. But apparently the girl from the music store we went to yesterday thought it was an OK thing to do; she touched my belly in a poking sort of way and asked, “Kembar ke, kak?” Terkejut aku dengan sentuhan orang asing. But I managed a small chuckle, said “Taklah” and lari away from her. Awkward!

Belly-touching oleh suami adalah halal, dibenarkan dan disukai. Ngeee.


Excuse my toxic ramblings. Like I’ve tweeted earlier, I’m feeling strangely hot and bothered today. And so so berat sometimes. Kepala got headache some more. And yeah, it is not helping that I am swamped with berlambak-lambak-lambak cases to work on before I leave for my maternity leave. Seriously berlambak. Haish. Tapi semua itu my responsibility, I know, and I’ll do my best to finish off what I can. But with kerenah Court yang beyond my control, colleagues tak faham bahasa yang nak taichi more cases to me, irritating demanding clients; sometimes aku tak boleh tahanlah. Tapi cuba untuk tidak crack under pressure sebab aku bukan kacang. Jadi aku perlulah membebel. Layankan saja aku, boleh?

But yeah, I know I am blessed. I have to admit that. Tapi kadang-kadang memang aku perlu ingatkan diri aku tentang itu. Yes, I am tired and I feel like throwing semua files ini ke bawah sana and just sleep, tapi aku perlu ingatkan diri to be thankful that I have a job to call my own and thus, some monies to spend on my baby. Sure, I am tired and sometimes I feel like nak mengamuk but I am thankful for the support and love of the people all around me; my darling husband, my beloved family and in-laws, and of course my best friends.

[Special shout out to Far and Ayin yang terlalu selalu terpaksa layan kerenah aku. Kah kah]

But above all, although I am tired and berat and tak selesa almost all the time, I am thankful that I am 38 weeks pregnant and masyaAllah, in just days or weeks, I’ll be holding my son in my very own arms insyaAllah and I know every single thing that I bitched about in this entry won’t matter anymore. I know it will be worth it. Without a doubt.


32 comments:

reena said...

Memang akan worth it. Tak berapa lama lagi je kan? Moga dipermudahkan segalanya :)

Wafaa said...

Berdebar tak?

Marliza Radzi said...

reena: ameen! :)

wafaa: sangat berdebar. campur teruja :D

nadmin said...

dulu, wife saya bersalin di KL dan berpantang di JB..alamdulillah anak dan wife, dua2 ok dan sihat..

semoga semuanya selamat dan mendapat perlindungan Allah..amin

Marliza Radzi said...

nadmin: ameen :) terima kasih atas perkongsian pengalaman positif! Saya suka orang yang berkongsi kisah positif.

twayblade said...

aku pun dulu bersalin di subang dan balik pantang di taiping. 3- hour journey by car, ok je. ask daud to drive slowly laa of course. takde hal la.

good luck AM dengan proses bersalin kelak!

sharel said...

nasib baik diaorang sentuh belly je..kalau sentuh 'lain'? heheh

dalam masa-masa ni dulu, aku dah mula buat pengiraan..which is the best route, berapa minit nak sampai, berapa traffic light dan berapa minit kena tunggu, alternate route kalau jam..hehe excited lah katakan..

Marliza Radzi said...

ida: 1 lagi pengalaman positif. terima kasih :D

sharel: haha Johor Specialist tu ala-ala belakang rumah mak mertua I je. so tak perlu ukur jalan. dah biasa sangat jalan tu. hehe.

Anak Mami said...

all the best adik manis! :)

Marliza Radzi said...

terima kasih kakak comel :D

AyinEmran said...

aku tak sabar dan tumpang berdebar.

bestnya perasaan kalau dpt buat betul2 buang fail kat bwh pastu tido. wpun aku tak penah jd lawyer, mcm best je kalau buat mcm tu. (hah!)

3r dulu ada diskas pasal isu stranger pegang perut tetibe. tp dah lupa solusi nya.

Marliza Radzi said...

ayin: solusinya ialah lari dengan awkward macam aku buat agaknya. Haha.

ila nursalida said...

kawan, aku doa semua selamat..:)

baini said...

marliza..adik aku pun bersalin dekat miri,lepas 2 minggu balik berpantang kat terengganu..insya Allah ok je,pedulikan apa orang cakap..u knew what u're capable of..
aku yang 36 weeks ni pun selalu terperasan nak bersalin dah,padahal tak lagi,hehehe..excitednya lebih2!,hehe..

neqyan said...

totally get what u mean.btw, gemok ke besa ke kecik ke, pregnant ladies r radiant :)

Marliza Radzi said...

ila: terima kasih, ameen.

Baini: 36 weeks pun dah boleh dah tu. Hehe.

Neqyan: nanti nak pantang secara cool macam neqyan :D

far said...

My pleasure bebeh!! muahhh

anis said...

am..anis dulu keluar wad putrajaya terus shoot balik kedah...6jam perjalanan..alhamdulillah ok

dlu masa preg, ada 1 collegue nie suka dtg goncang perut anis sbb dia nak suruh baby gerak. boleh? sakit hati tau! solution: lari tiap kali nampak dia.

Marliza Radzi said...

Far: angelic sungguh 'pleasure' ko ialah dengar aku whine. Hahahaha. Mwah back.

Anis: eh eh psiko sungguh colleague tu!!!

fieza said...

Am,

Gynae xkasi MC ker? Last time my Gynae kasi 2weeks MC woo.. Mengamok Boss kat ofis tuh... heheh

Kalau strangers suppose dia minta lah kebenaran dahulu nak pegang perut. Kalau dah minta kebenaran tuh sedapla sikit hati kita.. hehe

All the best!

Wahida said...

MY SIL pun bersalin di JB and after a few days balik KT, siap standby pelampung dlm kete utk keselesaan duduk. Tade hal lah!

All the best bebeh!

Marliza Radzi said...

fieza: itulah, kalau minta kebenaran tak apa rasanya. hehe. tak, gynae tak kasi, I pun belum nak minta. rasa nak try settle kan apa yang patut.

wahida: haah awak dah pernah cerita, itu salah satu pengalaman yang menguatkan keputusan saya. hehe.

FrH said...

am, i pon x suke kalau strangers tetiba pegang perut i masa pregnant!! benci!! its like, kau apa hal nak pegnag2 perut aku ..
paling menyampah kalau org2 yg suke buat assumptions mcm u kenne "ni kembar ke?" or "ni kuar ikut tingkap ni, mcm xturun lg ni" or "alah scna jek laki, tapi perut kecik ni komfem pempuan".

i learnt from my experience dulu. buat pekak jek n balik mengadu pada husband. nak mencarut dlm hati pon xbaik .. takut anak dlm perut dgr.

saba am. a few days left. good luck! dan cuba tebalkan telinga utk benda2 yg x sepatutnye masuk dlm halwa telinga ok!

Shafini Mustafha said...

good luck, Am..Insya Allah semua dipermudahkanNya..

Marliza Radzi said...

FrH: samalah, I pun balik mengadu kat husband. and ayin & far. hehe.

honey: ameen :)

hudanesz said...

sy besalin kt kl n nw ni pantang jb..nk suggest, u can use ur nursing pillow utk pangku beby dlm prjlnnn blk spy tk lenguh tgn..it helps alhamdulillah..beby slept thruout journey :)

Marliza Radzi said...

huda: congrats again, my dear! your baby girl is so so adorable!

Zaihah said...

AM, i understand yr feeling ble org tego mcm2, lebih2 lg ble org kate kita gemuk, gone through that situation also..

Heyyyyy..cammon la..i'm pregnant okeyyyy..hakhakhakhak...rasa cam nak doakan dia gemuk jugak jek ble preggy..boleh tak??..astagfirullahalazim...

{f a r a h} said...

i love belly kissing by hubby! ;-D

Padayappa said...

apsal Daud nampak gigi jek? lolz joking

Acaii said...

Ammm, semoga semuanya selamat ye,amin :) waaaaa banting? bolehlah gi muyi(melawat orang selepas bersalin sebagai tanda tahniah) am nanti..:)

Marliza Radzi said...

:D