Monday, March 22, 2010

A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for.


Gasp! 34 weeks pregnant! Anxious. Berat. Mengah. Terkedek-kedek. Excited. Kalut. Penat. Bulat. Lembab. Berdebar. *Cue Twilight Zone music*

Alhamdulillah. Both baby and I are doing OK and as I am typing this, the baby sedang aktif melakukan senaman malam. Stretch away and poke mommy all you want, babe. I’m all yours.

Mari bercakap tentang barangan bayi. Yeay! Basic stuffs for the baby are mostly ready, alhamdulillah. Baby cot putih suci dan baby-blue bassinet telah selamat di rumah Ibu. Eh bukan saya yang tamak ya. Ibu saya yang tamak. Kah kah. Baru ada one bedding set for the cot, which reminds me, Aussino baby bedding is on 50% sale! Mahu! Baik, bertenanglah.

I think baju for the baby should be enough for the time being. Mengikut saranan ibu-ibu berpengalaman, I tried to not go crazy on baby clothing sebab yeah, babies grow up fast and I have masa yang panjang untuk menggila. Kah kah. Inipun jadi banyak sebab sudah ramai manusia pemurah. Terima kasih, kalian!

Baby swaddle, receiving blanket, nursing pillow, towels, wash cloth, baby care and grooming essentials; all bought. Ordered and paid for an Avent sling diaper bag online dan tiba-tiba Wahida & Hazri pun gave us a diaper bag. So we have two now, yeay! I know sterilizer and warmer are not that important tapi rasa mahu, boleh kan? So I bought the Little Bean set from Jaja.

Baby toiletries and all the boring basic stuffs (yawn) like diapers, feeding bottles, milk storage bottles, maternity pads for me, changing mat, baby laundry detergent; all bought.

The Husband saw the baby laundry detergent and commented, “They are making a lot of money out of this baby industry”. Kah kah. Memang betulpun. Laundry detergent pun mengada-ngada mahu beli yang istimewa. Nasib baik tak mengada tahap nak beli organic stuffs saja. Ngeh.

Baby baskets yang comel (for the baby stuffs) juga Ibu telah beli secara teruja. Maybe after pantanglah we’ll go get a small cabinet for our place. As an organizational freak, basket, storage bag/box, cabinet are considered as very essential, harap maklum.

Ibu sudah siap jahit bengkung untuk cucu beliau. Kemudian beliau dengan bangga MMS gambar bengkung tersebut dengan ucapan tidak sabar mahu lilit cucu beliau. Haha. Kemudian Bapa komen, “Muat ke cucu saya guna bengkung ini?” dengan indication bahawa anak saya montel sebab saya sungguh montel sekarang. Cheist!

Stroller and car seat, checked. Hadiah kasih sayang dari ibu bapa yang comel tersebut. Stroller and car seat were the first stuffs we bought sebenarnya. Both in black, uber-cool they are. Heh.

We have yet to buy the baby carrier or sling; tunggu dululah rasanya. And I think I’d rather buy the carrier and not the sling, supaya bapa bayi montel akan boleh membawa bayi montel ini. Ini kerana saya boleh kerat jarilah kalau bapa bayi montel itu sanggup compromise his manly image to use the sling. Kah kah. Or maybe I’ll get both. Amboi cita-cita.

Saya belum beli satu apapun toys untuk bayi montel ini. My Kindred Spirit got me the baby gym mat as a baby shower gift and Dod and Elin each got me permainan bayi (but can only be used when the baby reaches 3 months old) Maybe later lah I’ll beli. Bukan essentials, kan kan? Maybe the baby can just skip all the kids toys and go straight to battling his dad on PS3. Kah kah. But maybe not God of War III sebab ganas sangat. Ngeee.


Sebenarnya banyak lagi perkara tak beli lagi. And one most important thing that I have yet to decide on: BREAST PUMP! Oh my, oh my, help me, experienced mommies!

Petang tadi saya obsess dengan pencarian the perfect breast pump (“bwezpam”). What then would constitute a perfect bwezpam? Hassle free, mobility, tidak menyakitkan, tidak terlampau bising dan apa yang sangat penting, kawan-kawan? Ya betul. Affordable!

While the definition of affordability may vary among people, affordable to me is definitely not Medela Freestyle. Kah kah. Initially I have decided on Spectra 3 (after eliminating all bwezpam above the price of RM500); read some good reviews and it is fairly affordable at RM300 plus.

But being true to my fickle nature, of course I have to change my mind every 4 hours. Haha. Makin banyak reviews yang dibaca / pendapat yang diperoleh sebenarnya makin memeningkan. And now I’m considering Medela Mini Electric or Medela Swing. OK help! Tolong beri pendapat anda (untuk peningkan saya lagi).

And while you’re at that, maybe you can also suggest the best set penjagaan bersalin. And keep in mind that ‘the best’ must also be affordable. Kah kah kah.

34 weeks, baby! Gotta pack the hospital bags soon!

59 comments:

reena said...

Bertenang ibu mengandung, bertenang. Yeahhh kasi main itu PS3 saja! Barulah gerek!

AyinEmran said...

sterilizer perlulah. senang takyah masak air panas.

babe, mcm nak jumpa nak check list baby stuffs satu2 dgn kau. sukarnya perhubungan jarakjauh ni. (kahkah, mcm nak exam ye).

jom jom medela?

Marliza Radzi said...

reena: bertenang ni, bertenang. haha. banyak lagi tak beli.

ayin: kah kah hubungan jarak jauh! nak Medela, nak ke tak?

idzerqqy said...

I bought spectra and i liked it. Price pon affordable. Tp ramai yg dah try Medela Swing and suka..its up to you really.

For set pantang, I used Amway herbs..jamu dia tak interfere with rasa breastmilk..so anak takdela tak nak minum susu ibu sebab rasanya semacam hehe

Marliza Radzi said...

idza: I mula-mula memang nak beli Spectra 3 tapi tiba-tiba I rasa design dia macam tak mobile. kena fikir dulu. you're the 2nd person to suggest Amway, after Wahida, OK lah tu maksudnya tu. hehe.

Sanaa Elias said...

dear... good to hear u're in the mood for shopping the right stuff. wishing list item akan bertambah sehari demi sehari... ahaks. nursing bras are a must!!

anyway, I've used spectra 3 almost 9 months so i think it does serves as a good bpump. if u're a lucky person and will be getting high milk production all through out the year - great!

... you can still use the spectra3 in the car provided you buy the battery adapter. but the weight to bring it all over the place... hmmm, i went for the easier way and bought a mobile one, 10 months later.

i've used medela swing also, good for travelling and outstation works but does consume time. 10minutes + 10 minutes + 5 minute (washing time), too long.
so research2, double pumping will get more milk, less time :D
no, don't buy the medela mini-e, bunyi macam mesin rumput.

but overall performance and having to get medela FS now, i think if ur hubby can fork out the extra expenses for medela FS.. its the best. beli kt ebay or respective online shops boleh. buat calculations, susu FM sgt mahal ok. he'll be glad to not pay anything on FM during the first year ;p

i wished i had FS in my earlier days where i could stock my EBM as much as i could. lambat decide maaa....

amway set bersalin, wanted to buy them but my mother got me HPA. just took the spirulina, jamu manjakani and ate obimin. teh semua avoided completely.

chaiyok am :D

Aida Narina said...

homaigowd! 34 weeks dah, how time flies :p I maybe tak dapat bagi opinions abt the bwezpam, but how cute that ur mum making the bengkung by herself. penuh kasih sayang :) And yes, I rasa belanja untuk baby sangat besar, i must say that after women clothing, baby clothing and accessories r next in line. Kaya orang buat business barang baby. :p

Marliza Radzi said...

Sanaa: medela mini E bunyi sangat kuat, eh? Itulah I baca. Spectra 3 does sound like a good bwezpam tapi macam tak mobile lah dia. Huhu pening. Thank you anyway, dear!

Aida: itulah kan? Kaya betul penjual barangan bayi. Hehe. Oh BTW, selain bengkung, my mom sekarang sedang jahit kelambu for the cot. Hehehe.

Anonymous said...

hi there,
for breastpump i think i will go for medela swing. i think this blog is selling cheaper than market price; http://letgoproduct.blogspot.com/
i tak jumpa lagi online store yg murah dr blog ni so far ;)

confinement set pulak i will go for amway. ramai ckp amway bagus. lg pn bengkung dia boleh pakai sendiri.

waaahhh bestnye ur mom jahitkan bengkung & kelambu for baby! hehee. i have yet to buy baby cot/playpen. still arguing with the husband. haha. pasal baby cot pn nk argue, eh... =P






~coffeeaddicts~

Wafaa said...

BP? I always want the electric one, tapi bajet constraint, so I bought Avent manual. Walaupon murah, it was RM380 jugak. But I got cheaper sebab kawan tolong belikan kat Spore. Sana murah Am. Cuba la cari sana (kalau larat lagi lah :)).

It's a manual one tapi puas hati sangat. Sakit tarak. Kebetulan bmilk cukup, even Iman bergantung 100% kpd susu ku selama 1 tahun 1 minggu (selain solid food lah).

Alang2 dkt Spore, cubalah cari kat sana :) Kiddy Palace ke. Happy searching.

baini said...

samalah marliza,aku pun tak beli lagi breast pump..been eyeing medela swing,affordable and it's not bulky at all,yelah single pump kan..
tapi aku rasa you breast milk flow rate depends on you lah,ada orang laju,ada orang slow je..
cuba try survey website ni,..wwww.okmart.com.au..one set of medela swing will cost you aud 228..tapi shippingnya aku tak surelah,hehe..

twayblade said...

i used medela swing, love it. senyap masa pumping (soft purr of the motor tu kira ok la), sgt ringan (masuk dlm handbag pun boleh), both electric/battery operated, pump tak sakit. cumanya itu la...time consuming sbb it's a single pump.

mini e tu tak payah beli if u intend to pump everyday. motor cepat rosak. it's intended for occasional pumping je - got this info from owner babyjaya.

like idza and wahida, i used amway jugak. takde side effect pada ibu dan bayi. sgt2 suka herbal bath and minyak baby dia. wangi!!!

Marliza Radzi said...

Coffeeaddicts: oh ok thanks, nanti I try tengok. Dia jual pre-loved BP ke? (sebab nama dia let go product hehe :P)

wafaa: I baru gi Singapore last weekend. Haah jumpa Avent a bit murah there tapi sebab masih undecided, jadi tak beli. Hehe.

Baini: alaa medela kan dari Australia kan? Mestilah murah sikit kat sana. Sob.

Ida: banyak juga orang suka medela swing & amway ya. Thank you sebab share!

wahida said...

Gi gi pack hosp bags. Hehe. Lists saya dh ada kan? So kamu tahu apa yg saya guna. Ngee.

Takpe ambil nafas, decide betul2! Happy deciding, babe! :D

Marliza Radzi said...

Wahida: list awak memang membantu :D (biasalah wahida, sangat terperinci. Haha)

fieza said...

Saya menggunakan Medela Free Style! Light, saves time to pump sebab sekali pump dua2 breast sekali. Agak mahal (saya main kutu jer), but a very good investment kalau nak go for long term breast feeding. Plus, tak sakit breast masa pump :)

Boleh pump dalam kereta masa tengah driving :)

All the best to to you!!

Shafini Mustafha said...

Am, Leesa Formula pun ok rasanya..Nona Roguy org kata panas untuk ibu and baby..

Marliza Radzi said...

fieza: alahai mahalnya medela FS. Tsk.

Honey: nona roguy tak bagus eh?

sharel said...

Saya juga menggunakan Spectra 3! (hehe)..function ok walaupun nampak macam water pump aquarium. Kalau sakit, ada nip.shield. Silicon base..kesian izza haritu sampai berdarah..

Izza pakai Amway. Minyak angin untuk Umayr pun kami masih pakai Amway's...Alhamdulillah 2 2 tak kembung..

Sterilizer penting! Tulah penyelamat sang suami untuk meringakan tanggungjawab mereka.

Thermos electric (yang boleh boil and warm) letaklah dalam bilik..mudah untuk buat susu walaupun tengah blur di kala pukul 3:30 pagi.

take care!

Marliza Radzi said...

Sharel: wow kamu sungguh cekap & berinformasi! Haha. Pandai Izza train suami dia ;)

sharel said...

hehe kita hands-on punyaa! ni lah effectnya apabila kita duduk sekali during labour. Sungguh menginsafkan..make sure dia masuk sekali tau!

lagi satu, di sebalik tips-tips dari ibu bapa,saudara mara dan sahabat handai, jangan lupa tanya tips dari midwife/nurse. macam mana nak dukung, mandi etc. At least takdelah kekok sangat bila jaga sendiri nanti..confinement period memang sahla nenek-nenek conquer!

Marliza Radzi said...

Sharel: baiklah, bapa berpengalaman!!! :D

chika said...

saya rasakan, breastfeed ni pon ada sikit susah la nanti bagi kita ibu ibu freshie ni.

Breatpump dah ada.Tp blom bukak.Nak guna camana pon belum tau.HAHAHA nantila kita godek2 ye.Saya pakai Medela Swing. (tapi takleh nk share pengalaman sbb BP ada dlm store :P) Dah la jd fulltime housewife, klu nak pakai Freestyle macam gedik gila plak. MUAHAHA.

Betulla. Each and every mommies n babies tu berbeza kan keperluan dia.So jgn la ikut apa org lain beli klu tak tau kenapa.

King said...

Yeayy!!He's coming soon, ngeh tumpang seronok bleh? hehe

Marliza Radzi said...

chika; haah nak BF pun nak kena belajar kan.

King: boleh :D

Mama Ayra Ariana said...

klu awk sanggup spend more, investla beli medela freestyle.. :)
play gym tu saya beli masa dlm pantang!kihkihkih..gigih kuar gi kedai cari benda alah ni. Tapi baby pandai main bila da bsr sket... ouh ya.... beli la NURSING PILLOW... suggest amik brand Bumble Bee. serius.. sgt penting! itula salah satu reason kenapa saya sanggup kuar ke babyshop masa pantang. utk dptkan NURSING PILLOW! pas bersalin.. smggu lebih takda nursing pillow amat seksa.. sbb sakit pinggang n belikat masa susukan baby.. masa tu kan tak pandai nak nyusukan lagi..mana nak tahan sakit.. mana nak pegang baby lagi. in fact sampai skang Ayra da 6 bulan pun nursing pillow sgt berguna. saya slalu guna dlm keta masa travel.

liana said...

kak am yang baik hati..
share baby lists bole? macam blur xtau nak beli ape hehe kalau rajin email lah ye : nuryuliana@yahoo.com
Maseh kak am yg comel

Marliza Radzi said...

mama ayra: haah memang dah beli nursing pillow bumble bee :D

liana: tentu boleh! Saya ada banyak lists yang dikongsi kawan-kawan. Hehe.

Anonymous said...

hi there...
Breastpads sudah beli ke belum? jangan lupa tau...nanti habis basah jer baju... saya tak sure org lain but takleh tahan eh bau susu badan sendiri melekat kat baju...mashammmm...

Marliza Radzi said...

anon: sudah! Both washable & disposable :D

awyn~ said...

currently im using the medela - pump in style advanced - eventho a little bit mahal but never regret having it as sgt berbaloi2 if compare to formula milk yg lagi mahal..~! =D and ofcourse double pump menjimatkan mase + high milk production + backpack suitable for those mOmmies yg naik public transport seperti saye..~ =D..haaa and also the backpack (walopon kecik n compact) muat letak mcm2 such as payung pendek...purse..make-up stuff..phone..ipod..food etc..include 4 botol susu and ice bottle ofcourse..=D..

Marliza Radzi said...

awyn: hahaha medela FS mahal sangatlah, beb. huhu.

{f a r a h} said...

salam
i'm using avent..mmg sgt typical tp best...

yg leceh breastpump ni bile nk basuh,kena la cabut satu2, sterilise pulak kena..

avent iq best sbb die ikut ryhthm kite yg pilih utk kelajuan pam tu..jadi kelajuan tu unlimited ikut keselesaan

ummi zufayri said...

Am, jgn lupa bahan2 didikan seperti flashcards ini:
http://readnetwork.com/index.php?option=com_content&view=article&id=109&Itemid=120
atau ini:
http://www.gentlerevolution.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=G&Product_Code=0410&Category_Code=K3

Banyak lagi produk lain. Tu cuma contoh.
Once mata baby dah boleh focus, boleh start with the flashcards. Sebelum tu, you can read to him.

Menuntut ilmu ketika masih kecil, ibarat mengukir di atas batu.
Sila jenguk blog ni:
http://darwishndarwisya.blogspot.com/
Sungguh teruja tgk si kecil dah hafal surah2 Al Quran! Semoga kita dpt lahirkan lebih ramai generasi Al Quran, insyaAllah!

All the best, dear!

Marliza Radzi said...

farah: avent pun ramai recommend nampaknya ya.

ummizufayri: OK thanks :D maybe lepas pantang boleh cari edcuational materials macam tu :D

bangibookseller said...

Visit us for books for you and yours... Grisham, Jodi Picoult, Sophie Kinsella, etc....
http://bangibookseller.blogspot.com/

dodah said...

Tetiba aku jadi berilmu tentang brest pump dalam komen2 ko nih,, hahaha

aeryn said...

salam, marliza, pasal breast pump kan, min mmg suggestkan medela, min pun guna medela in style skang, dulu sebelum guna medela tu, susu production kurang, skang alhamdulillah..

min suggest lagi, as a working mommy, beli yang dua-dua belah boleh pump, jimat masa. kalau yang swing ok gak, tapi tu sebelah je.

nak min tolong belikan leh je, kedai dia dekat dengan umah..dia sole distributor kat msia..

kalau beli online, takde guarantee and tempat servis kalau rosak mmg takdela..ramai yg beli medela online, bila rosak dorang takde tempat nak repair.

btw, min dulu konon2 nak jd agent medela ni tapi tak jadi huhu.

tapi min leh je tolong kalau nak.

anyway take care mommy to be,
skang ni byk2 makan anggur (elak baby kuning k?)

Maria said...

Am, Masa Maria dalam pantang dulu Maria guna set lepas bersalin Amway...bagus tau tk effect baby masa BF and baik tuk inner heal. Minyak baby dia sgt wangi..suka! Breast pump ...Maria guna Avent IQ..so far so good.
Oh one more thing, go and pack your hospital bag now...manalah tau baby nk tengok dunia lebih awal :D
Nnt Am berpantang kat umah Ibu ye? Nk dtg visit bulih?

Marliza Radzi said...

bangibookseller: will do!

dod: bagus, timba ilmu awal-awal ;)

min: kalau beli from fabulousmom boleh hantar servis & they will loan another BP ketika itu. FS mahallah min. boleh tak min tengokkan kat kedai min cakap tu, medela FS & swing, berapa harganya. thanks!

maria: datang visit please! bawa your adorable baby daughter tau! (tapi di rumah ibu yang di Banting tau)

dillazag said...

Am,
I have used Avent manual for all three of my babies. Nampak macam confuse sikit memula tu sbb banyak parts to assemble tapi saya suka. Cuma maybe tak secepat the battery-operated / electric & double breast pumps kot. It took me a while to complete a session but I managed to exclusively breastfeed my boy for 11months. Lepas tu culas sikit, tambah dgn FM. hihihihi

Marliza Radzi said...

sis dilla: wah 11 months is good! kan? avent bagus ya?

thehealthinspector: said...

hmm.. smlm rasa cam dah letak komen dah..
nways, am nan chantek, mahu mintak baby checklist juga buleh? adalah tidab-tiba rasa mcm cpat sgt masa berlalu...nanti tak larat na shopping dah.huhuhu

tq.
ni email: ijask@h*tmail.com

Marliza Radzi said...

alamak chekclists semua ada di pejabat. Isnin boleh, ya? ;)

azu said...

dear AM... huh..ramainya peminat entry nih...mesti skrg ni berdebar2 nak smbut bby montel. duk imagine mcmn la rasa sakit tu nanti... takpe, sakit mcm mn pun akan hilang bila dgr bby nangis n masa nurse letak bby dkt breast kita right after deliver.. syahduu..
psl set bersalin, akak guna nona roguy..rasa ok.. sebab kita x sembelit.. senang jer nak poo poo.. masa pantang ibu2 kebanyakannya sembelit..sakit wooo.. bimbang jahit terbukak dsb.. adessss, rasa mcm baru je lps bersalin..

Marliza Radzi said...

azu: thank you for sharing :D

aeryn said...

am, medela swing min tgk rm799 and fs dalam rm2.3k. heh, mahal kan,, min beli in style je rm 1.8k, ok gak..mobile pon sebab ada bag.

take care!

Marliza Radzi said...

myn: haah mahallah kedai tu jual.

Anonymous said...

hiya,

klu u tatau nak beli bwezpam mana satu, i suggest u jawab soklan2 ni dulu;

1) u nak breastfeed baby sampai bile?

2) u nak exclusive breast feeding ke?

3) keje u skrg kasik tak u to be away for about 20mins?

4) ke u kat tmpt keje ada bilik sendiri n tertutup takde org nampak u wat apa kat dalam?

5)u kuat tak nak angkat beg bwezpam 4kg ari2 gi keje?

now, carik bwezpam yg sesuai ikut jawapan u kat atas

1)klu nak bf smpi 2 years, better la beli pam yg bagus, n branded cam avent ke medela, jgn la beli cikai2 sbb nnt tak tahan lama

2) u nak exclusive bf smpi baby boleh terima solid i.e. smpi baby 6months. so invest in a good double pump yg u tayah pegang bile ngepam. coz i tell u adalah malas nak pegang pam bila u kena pam once every 2-3 hours, 24-7 for 2 years! (i take it u nak bf baby smpi 2 years old) saya dah merasa dgn medela swing adalah penat dan malas ok! spectra 3 ok jugak, sbb dia double pump, klu u malas pegang u can buy pump in pal, satu gadget bwezpam yg u boleh pakai so that u can go handsfree bile pumping session, tapi i tak penah pakai so i tatau la bagus ke tak. lagi satu double pump boleh save masa. when u pump u are allocating about 15-20mins for each breast, klu u pakai single, 30min baru abis pam, nak bukak pam lagi, nak basuh pam lagi, nak simpan susu lagi. nnt bos marah n potong gaji plak. pastu better go for auto pump bukan manual sbb adalah penat n sakit jari jemari sbb u kena wat senaman tangan setiap 2 3 jam.

3) klu bos u tak kisah u ilang sekejap2, u can go n buy single pump. klu nak, beli la double pump so that jimat masa. nak pam pakai doublepump takes about 30mins. i pakai FS, nak assemble dulu, nak pam, nak simpan susu, nak disassmble, nak basuh pam. byk tu nak kena wat. i biasa basuh pam right away after pumping sbb nnt ada sisa2 susu kat breast shield n i rasa tak hygenic klu biar je camtu

4) klu u ada bilik seniri, u boleh beli single pump macam swing, avent isis semua tu. i ada bilik seniri so senang pasang je FS n handsfree n leh wat keje sambil pam, oh sgt heaven.

5) double pump biasanya berat, tapi FS terchenta adalah tidak ok! saya adalah petite n sy mampu untuk mengangkut beg pam saya setiap hari ke opis cewahh. klu PISA, motor dia adalah berat, avent duo pon berat jugak. klu u nak jadik incredible hulk, u boleh invest dlm pam2 ini huhuhuuh. no offense to pisa and duo owners, tapi sy ini adalah kecik n kurus so kesian saya klu nak bawak beg berat2 gi opis.

p/s: i kat jb. u kat jb, kat mana ye?

tapi klu saya, saya suggest u beli je FS. FS best sangat. no regret in buying it!

-saya yg suatu masa dahulu adalah full time expressing mommy-

Sanaa Elias said...

Anonymous: I setuju 100% you get medela FS. And I don't like people buat alasan kena campur susu & FM before 6months just because dia kt susu tak cukup. it's actually the pump and determination.

Am, kalau cik abang boleh hadiahkan 'netbook', apa salahnya he gets u a medela FS as well? split half je :D

coz if you buy spectra3 pun, you still wanna buy the backpack, battery adaptor, breastmilk storage, second breastshield RM70, icepack.. which in this case medela FS set ada semua complete package.

getting it from US is a bargain right now, coz currency tgh murah.

"a mother wants the best for her baby"

Sanaa Elias said...

ooh, lupa... kalau beli kelambu baby, beli yg kecik sahaja cukup. i tersalah beli yg besar smp rasa i pun muat dlm kelambu tu... keke...
i think kelambu tu was meant for a baby cot, which i didn't use sbb pantang kt rumah mak and kampung suami :D

Timmy said...

Am,

for my first baby (Faiq) i used Medela Mini e and managed to fully breastfeed Faiq for full 2 yrs Alhamdulillah. mmg bunyi die mcm mesin rumput tapi hasil pun menarik. cuma time consuming sket sbb 15+15+5.

So for my 2nd baby (Faheem) kakak sudah invest for Medela FS. and i must say its the super coolest breastpump! light weight, portable kerana muat dalam laptop backpack, tak bising and hasil berlipat kali ganda... average a day i could get about 20 oz of EBM. jadinya sekarang freezer kakak sudah kepenuhan dgn stock2 EBM atas, bawah tepi kat pintu semua susu! lucky my mom ada deep freezer and another fridge. makanya ayam, lembu, ikan dan haiwan2 yang berada dalam freezer sudah dicampak masuk deep freezer...but lately ni, my milk production has increase more and more and sekarang my EBM pun sudah invade deep freezer my mom pulak... maka... dengan official nya saya jatuh cinta dengan Medela FS! huhu...

at this rate i think i can BF Faheem more than 2 yrs... insyaALlah...

ohh cik Abang juga amat gembira kerana tak perlu keluar kan wang utk beli susu selama 2 tahun... sekarang bersambung pulak turn Adik dia...

mrsdjones said...

Am,
I recommend Medela Freestyle too, based on my kenalan di pumping room! Medela mini e bising n tak berapa best outputnya.

On the other hand I am a big fan of Avent manual pump. Murah, mudah, tak perlu socket, you can pump anywhere! :) That's all and all the best to you and hubby.

Marliza Radzi said...

thank you semua!!! much appreciated :D

yumyum said...

since everybody dah promote FS, i promote AMWAY! LOL

Marliza Radzi said...

yumyum: haha! memang dah order AMWAY yeay!

Anonymous said...

Don't look a gift horse in the mouth

[url=http://www.dsquared-outlet.com]dsquared2[/url]

- shakwandee5ha

Dickersonmkpy said...

am, medela swing min tgk rm799 and fs dalam rm2.3k. heh, mahal kan,, min beli in style je rm 1.8k, ok gak..mobile pon sebab ada bag. take care!

Anonymous said...

Harrah, who is widely acclaimed inch the Xtreme Sports Bar and Grillwork and vitamin a long and trustful human relationship with Bwin. poker fluid no more depository bingo. Proclaimed on January 29Th is angstrom unit danger inch rental your brains have the serve is rather expensive and mercurial. This is some other level. http://www.australianonlinecasinos2.com/ This was after we well-nigh fatigued our intact Iridium is of becoming size and likewise fabled talents that played thither. Euchre Brook is angstrom authoritative casinos signs that hotels, but information technology's in reality useful. The board was always backed astir Account Clinton's charges and allegedly stole $143, the platform, information technology rotates the map comparable to the Mississippi Disconnect Slide's first Casinos to assay their half squeeze of fries. Biloxi has been reskinned and tweaked on the Firefox side of meat, this is Elevation-week.