Thursday, February 18, 2010

"Feeling fat lasts nine months but the joy of becoming a mom lasts forever"


Alhamdulillah. 29 weeks. Another 11 to go.


Tolong doakan saya dan budak dalam perut ya, kawan-kawan :)

OF JOHOR SPECIALIST: So yeah, I've made up my mind; Dr Hafetz Ahmad of Johor Specialist it is. Yesterday was my first visit and I have to say that I am rather impressed with the service there. Staffs and nurses semuanya were polite, helpful and they always greet you with ‘Assalamualaikum’ and a smile. The place was not too stuffy, parking was easy to find, semuanya bersih and even the pharmacist and cashier sangat cekap dan berhemah.

OF WHY I CHANGED MY GYNAE: And I like my new gynae! Yeay! Not that there was anything wrong with my previous gynae, Dr. Ng, but I decided untuk bertukar doctor hanya kerana mahu meneran in a hospital with undoubtedly better facilities (if compared to a specialist clinic that is).

OF MY NEW GYNAE: Dr. Hafetz was thorough with the ultrasound; he explained everything to me, taught me beberapa self-examination, and was very patient and informative with every question that I had. He even told me to come up with a set of questions before my next visit.

OF MUMMY & BABY: Alhamdulillah everything seems to be fine, with both mummy and baby. Mummy has gained 14 kg! Kah kah. I tak adalah makan dengan dasyatpun. Junk foods and what not tak minat, chocolate pun tak mengidam sangat, but what the heck, terlebih juga berat. Haha. Tak tahulah macam mana nak get rid of all the lemaks and berat itu nanti but yeah, jangan semakkan kepala, one thing at a time ya. Itu kita fikirkan kemudian. Ngeh.

Oh have I told you that I'm carrying a boy?! Yes, it's a boy, insyaAllah!

OF 4D SCAN: We did the 4D scan and masyaAllah, sungguh hebatnya teknologi! For those who have been asking perbezaan antara 3D scan and 4D scan, here’s what my gynae told me: In a 4D scan, we get to view the baby in a 3 dimension picture in what they call ‘real time’, as in ‘what you see is what you get’. Whereas in a 3D scan, we merely get a reconstructed still picture, i.e. beberapa gambar dikumpul and reconstructed to create one good one.

It means in 4D scan, we get to view the baby in 3 dimensional image as he moves and enables us to view the other parts of the babies in a 3 dimensional image rather than the conventional 2 dimensional black and white images. Phew that was a mouthful! Maaf if I got it wrong but this is what I gathered from Dr. Hafetz’s explanation.

OF MY 4D SCAN: The 4D scan cost me RM70, which is rather murah if compared to other places in KL dan tak perlupun ribut-ribut untuk book in advance sebab the equipment memang tersedia in Dr. Hafetz's clinic. Very convenient. Haha the capturing of the baby's face was a challenge at first, sebab the baby asyik main-main tutup buka tutup buka his face, teasing me, macam main peek-a-boo. Naughty boy. Hehe. We had to cucuk-cucuk him and geletek here and there and finally he gave in and showed his mummy his lovely little face and I almost cried out of joy.

So here’s our little boy. Subhanallah, the most perfect picture I’ve ever seen in my life. I can’t wait to hold you in my arms, my little one :) 11 weeks to go.

72 comments:

FrH said...

14kgs in 29wks. jeng jeng jeng .. forget about it. there's nothing u can do bout it. yg penting baby sihat :) (i gained 15kg thru 42wks, siap overdue lg hehe).

tahniah boleh jadik kawan anak i!
(i suke sgt kalau anak sulung = lelaki)

tak tau plak 4d scan kt jb bole dpt rm70 jek?? i buat kt kl around 150 .. huhu.

baby boy itu pasti sangat comel cam mak dia :)

Foxy Farah said...

comel sangat seperti mommy nya. enjoy the last trimester and take care of urself too ;) xoxo

Marliza Radzi said...

fRH: agak 'jeng jeng jeng' jugalah. nasib badan. hahaha!

foxyfarah: thank you :) will do!

Anonymous said...

I gained 26 kg throughout both pregnancies. both ok. aci pregnant je kembang. hahahahahahahahah

as long as the pregnancy journey is ok, the baby sihat, the mommy also sihat, ok la tu. :)

Jemot

Ana said...

So cute..cant wait to c ur lil one lah..:))..RM70 adalah murah sgt...and gambar clear..dulu kene scan dekat 40 minutes utk dapat clear image sbb Alysha pun pandai main nyorok2..hehe Aku buat kat Sunway kene RM 200. Ade gak survey kat Taman Tun, but dorang charge RM 400++ . Gila mahal...

AyinEmran said...

the pic made me cry. comelnya! subhanallah.

Sanaa Elias said...

Happy for you (",)

Words could not exxpress when you see his image... you wanna curl him up in your hands!

Did they gave the video as well??
Boleh tgk dia gerak2 gitu...

Marliza Radzi said...

jemot: pregnancy weight bolh hilang kan nanti kan? Hehe.

Ana: 400! Pergh mahal betul! Ada procedures lain kot.

Ayin: subhanallah :) gi buat gi!

Sanaa: alaa boleh dapat video eh? Next visit nanti I tanya :D

reena said...

Subhanallah..Comelnya!

Oh baby boy ya? Apapun, tahniah! Take care ok?

Marliza Radzi said...

reena: thank you :) doakan ya!

chika said...

teruja teruja terujaaaaa! Sikit lagi je kan dah nak peluk2 gomol dia dalam tangan. Yeay! Happy for you.

Baiklah. Hidung mancung okek. Handsome boy!

Insyaallah semuanya dipermudah. Tahniah (hahahaha tetiba tahniah)

yana said...

wahh comelnyee..tahniah;)

Nak tanye lah, kat johor specialist ade gynae perempuan x? Akak tau tak berapa agaknya expected cost for normal delivery and surgery kat johor specialist?

idzerqqy said...

congrats on the baby boy in tummy! Dapatkanlah videonye. Idza dulu scan kat Kelana Jaya RM60 je hehe (my dirty little secret) dapat video skali! Hehe..

hasmalizaLUVhasmiza said...

bestnye am.tahniah!semoga semuanya selamat...Amin.

Marliza Radzi said...

chika: bestnya nak gomol-gomol peluk-peluk. haha. adik 28 minggu dah update blog?

yana: johor specialist ada gynae perempuan, cina. normal RM2500, c-sect dalam RM5K-RM6K.

idza: RM60 is murah! and thank you :)

hasmaliza: ameen:)

wahida said...

Tak sabar kan? Saya dulu tak sabar bila decorate baby cot dia. Teruja sungguh!

Marliza Radzi said...

wahida: bestnya decorate baby cot!

Rin said...

woaaahhhh... :D

Anak Mami said...

hidung boleh tahan mancung...

eh, hari ahad ni nak ke JB.. ayam penyek yang kita makan ari tu dekat danga bay, kedai dia nama apa eh??

Minamiku.Chan said...

Subhanallah...sangat comel.
Selalu baca blog, tapi kali pertama comment sebab teruja tengok gambar baby.

Insyaallah semuanya dipermudahkan.
Amin.

Ana said...

Takde maknanya Am, aku dah tanye die kate scan sajer...

To Ayin, kalau nak buat better pegi cepat. Sebab kalau dah nak dekat2 nanti takut baby dah besar sgt susah nak scan 3D. Tak nampak sgt.

Marliza Radzi said...

rin: hahaha!

Anakmami: hehe kami ke KL pula. Alamak tak ingatlah nama kedai tu. Tapi dia je rasanya jual ayam penyek kat danga bay.

Minami: ameen :) thank you!

Ana: haah 4D scan recommended from 24w to 32w kan?

Anonymous said...

Marliza,

Pasti hilang, slowly, but surely ;)

Jemot

dillazag said...

AM,
Your little boy is so damn cheeky. :)

Ya betul, kat tmn tun tu kena rm400 sbb consultation fees dia rm250. scan dia rm150. saya dah kena. hihihihi

But gambar baby yang kita dapat tu, ya Allah, masya Allah. And that's exactly how my little Khaleeda came out. It's so amazing.

Enjoy your third trimester babe. Take care. :)

AyinEmran said...

will do kalau sempat, thanks Ana.

Y- A-T-T said...

i pun rasa nak ternangis tgk gbr baby boy itu. ini kan pula kau. kan..?

happy sangat lah untuk kamu.

Ana said...

A'ah la Am. Tu la yg terbaik. But kalau dah terlepas cam aku dulu buat gak walaupun dah 33 weeks...tapi leceh sket cz kawasan makin sempit di dalam tu...susah die nak posing nanti..hehe

anis said...

nampak mcm muka daud la!

sesuai pakai baju 'handsome like my dad'..haha..tp betol dah nmpk muka daddy nye..

take care am!

Marliza Radzi said...

jemot: thanks for the assurance ;D

sis dilla: wah mahal eh specialist kat Taman Tun tu! Consultation pun sampai 150! Oh, thanks sis :D

ayin: sempat beb, sempat. Esok gi! Heh.

Yatt: akupun happy sangat untuk kamu ;)

ana: hahaha alysha dari dalam perut dah pandai pose eh?

Anis: haha thanks! Speaking of which, lupa nak transfer duit! Haha.

jaja said...

i gained 20kg last preggy. takper, worry about it later :)

geram sgt kat baby boy itu. so cuteeeeeeeeee :))

baini said...

marliza,comelnya baby boy..memang dah nampak macam baby betul..am so happy for you..baru semalam aku dok belek 4D scan images of my baby at 18 weeks..sekarang mesti lagi besar kan?..can't wait for the next scan myself,:P

Marliza Radzi said...

Jaja: I pun geram. Boleh? Haha.

Baini: kat sana mesti tak mahal sangat buat 4D kan?

sharel said...

hidung macam mak dia..haha

Ana said...

Lepas scan tu mesti selalu tgk gamba sambil cakap ngan baby...at least dah leh bayangkan muka dier...:)))..Masa scan dulu Alysha cebik bibir die..rasanya die tak puas ati kene kacau time tido..

cutiecaliph said...

comel baby!!xsabar kan nak dukung, cium and peluk baby tu!!

p/s: Dr Hafetz was my tutor back in Monash..he was an excellent doctor!!dah lah penyabar pastu suka belanja kuih muih! ada masa pergila restaurant dia..

Marliza Radzi said...

sharel: haha hidung makbapak pun lebih kurang je :P

ana: alaaa comelnya alysha mencebik!

Anayasmin: dr.hafetz ada restoran? Kat JB ke? Haah dia macam jenis tenang & sabar, sukalah. Hehe.

ummi zufayri said...

tumpang excited! :D
ala, baru 14kg. don't worry, yg penting sihat. u've got ample time to shed off the extra kilos nanti :)

Marliza Radzi said...

Ummizufayri: hehe 14 kg kira OK ke? Doctor kata OK, tapi biasalah, berdebar bila dengar orang-orang yang just naik few kilos. Haha.

SITI said...

congrats, kak Yanti.

Suka juga hospital itu, tapi tak pernah pula jumpa O&G itu. Hehe.

Take care.

Aida Narina said...

Hey, congrats too uuuu :) Tinggal 11 weeks je, how time flies. I rasa macam baru je tau u pregnant (thru ur blog) :) U take care and enjoy the rest of ur 11 weeks. Yang i tahu, after bersalin, banyak commitment and such (ni pun sebab tau how busy my mum is with my 3 little brothers whe they were born). But insyaAllah, ull be fine :)

Marliza Radzi said...

Tim: thanks :D

aida: memang banyak komitmen kan. Takpe, kita belajar, setapak setapak :)

nyorq said...

yanti,aku confirm baby ko muke ko! org kata,baby boy muke mak,baby girl muke ayah..sure comel punyelaaahhh..kalo ikut idung mancung ko,wah2,hensem bangatttt sehhh..heheheh(aku lupe nk belek idung daud daaaa) ;p..aku pon x sabar nk tgk baby ko!! :D

Marliza Radzi said...

nyorq: thanks laling :D doakan semuanya OK, eh?

Ana said...

Banyak komitmen Am...esp bila anak ko dah pandai merangkak dan rajin mengemas rumah...hehe..pastu aku dengar citer, bila anak dah dua secara automatik semua mommy akan develop skill tarzan pulak(teknik jeritan yg mantap)...:P

Marliza Radzi said...

ana: hahaha. takpe, kita belajar one thing at a time (motto hidup. haha)

madulebah said...

Subhanallah!!!

Wafaa said...

Hi handsome!

Marliza Radzi said...

madulebah: subhanallah :)

wafaa: hahaha hi back aunty wafaa!

baini said...

am,sini alhamdulillah free..sebab malaysian government dah cover sekali ngan insurans..tapi kalau kena bayar,rates dalam aud 120 la..malaysia lagi murah la,lagi2 kat JB,:p...
a'ah la,baby ikut muka husband ko..semalam nak komen,tapi takut salah..nasib baik ade orang lain setuju,haha..

an said...

Wah..baby boy ye! Tahniah! Semoga selamat semuanya :)

yunik said...

oh dear, subhannallah! kuasa Allah. all the best dear

Karen Yaacob said...

tahniah kak ;)

Juma Karamah said...

Ya Allah, anugerah yg tidak terhinggakan... Jujur, sy rasa nak menangis! Dan tak pernah tahu ada teknologi sebegini! Dan takpernah tengok gambar sebegini juga! Sungguh sempurna:)

Mama Ayra Ariana said...

mcm muka Daud la.. Marliza..take care ya.... msti tak sbr kan.... Anyway nanti bila nak dkt2 bersalin n masa sakit nak bersalin jgn lupa byk2 baca doa Nabi Yunus baca masa kena telan dgn ikan Yu tu... saya masa sakit contraction sampai masa nak teran tu byk baca doa tu dalam hati.. Insya Allah dipermudahkan bersalin....:)

kano said...

subhanallah!!kemancungan hidung yg first skali gua notice!takpa..mak pak dia dua-dua idung mancung! orang tua2 kata anak laki kalo ikut muka mak, sejuk sket..

ada lagi depa pesan, start 7 bulan onwards, minum2 la ayaq nyoq, nanti anak kluaq kurang sket simen/kelabu2 tu.. bersih.gua baru nak praktis pregnancy ni..affan dulu takpun..bersimen la sket..

anyways, tahniah again adinda!

Marliza Radzi said...

baini: bestnya covered!

An: an bila due, eh?

Yunik: thank you dear :D doakan aku k!

karen: terima kasih, dek :D

karamah: hebat kan teknologi!

Mama ayra: terima kasih. InsyaAllah akan diamalkan :)

Kano: simen apa ni apa ni? (tiba-tiba tak faham. Sila beri tunjuk ajar, kakak :P)

Daily Dose Of My Ramblin' said...

Am,

1. Congrats! Hope its not too late! =)

2. A boy??? YEAY!

3. Good Doctor u have there... its always a good sign when your gynea told u to prepare questions ahead of time so that you could ask during the next appointment. And not to mentioned the thorough explanation. Believe me, I had a really BAD, BAD,BAD experience with the Doc back home during my short visit. And talking bout Gleaneagles. Boohoo! Doc.Hafitz does sound like most Doctors in the US, very sensitive, empathy and knows how to treat his patient.

4. Murah nye for your 4D scan. Over here the last time we checked, it cost us almost USD$250 for the basic scanning (and it goes all the way to USD$450)-which we didn't go for coz its too expensive. So, lucky u! =)

5.Will pray for your safe delivery, insya allah.

Take care AM!~

Marliza Radzi said...

Thank you thank you thank you Fena! :D

Anonymous said...

wow...comelnye Am..!!hehehe..lama tk singgah sini...tahniah..semoga semuanye selamat..
-mia @zuryn -

Marliza Radzi said...

thanks zuryn. doakan ya :)

An said...

Am : 27 Feb ni :)

lyeza said...

kan dr hafetz tu ok kan... Nnti paed ko amekla dr khaidir.... Ok gak dr tu....

newlifenewbeginning said...

ee kira RM70 tu murah la, i baru dpt get thru call vision college. for 2010 dah naik harga ke RM90 la pulek. sabo je la..it's a boy ye..wah congrats dear! i tatau laie jantina anak i ape..hopefully d 4d scan will help heh.

14kg? lekk..i nak masuk 27 weeks pun dah 10kg haha..dun wori u ada kawan kat cni ahaks.

Marliza Radzi said...

an: wah dah sangat hampir! good luck!

rom: thank you atas cadangan :D

newlifenewbeginning: hahaha. nanti kita berusaha turun berat sama-sama eh. hehe.

The Zulus said...

tahniah... wah, baby boy.. sila train dia main bola.. nanti boleh buat team! hahaha...

Marliza Radzi said...

zul: hahaha. daud nak train main gitar dulu. tahapehape.

Jucci said...

kak am. congrats. almost nangis tgk pic ur baby. jaga kesihatan baik2 ye :)

Marliza Radzi said...

thank you :) insyaAllah.

zaihah said...

Am, congrates..tak sabar mau tgk baby sendri dlm scan pict jugak..huuhuhuuh..

Marliza Radzi said...

congrats juga, zaihah :) how far along dah?

zaihah said...

br 12 weeks..hahhahhah..last month dah scan tp blom nampak lg..perut pon still normal jek lg..huhuhuhhu..tak sabar mau tgk perut sendri membesar...

azizul said...

nak tanya..., kalau i nk bwk my wife pergi scan4d kt johor specialist tu nk pergi kt sblh mna ek..? u ada mention ttg klinik doktor hafiz tu.., bleh bgtu x kt sblh mna tempatnya..., so blh la kite berkongsi info dgn yg lain coz i percaya ramai gak yg bertanya dan masih mencari tentang teknologi ni....