Tuesday, June 07, 2011

Pity all newlyweds. She cooks something nice for him, and he brings her flowers, and they kiss and think: How easy marriage is.” - Mignon McLaughlin



Aku baru baca Surat Bantahan Penayangan Nora Elena. Fictional of course, but too cute nevertheless. Berpijak Di Dunia Yang Nyata Adalah Tunggak Kehidupan Bahagia. Hahaha.

I mean, come on lah, Seth Tan. Isteri kau terseliuh saja, bukan sakit bersalin ke, sarat mengandung 9 bulan ke, sakit kanser stage ketiga ke apa. Freaking terseliuh saja, tak perlu kau terlari-lari berdebar-debar bila isteri kau berjalan sendiri nak pergi tandas. Siap dukunglah apalah. Rilekslah Seth ooi, aku dulu sarat mengandung 8 bulanpun sental lantai tandas lagi. Macho tak macho? Isteri kau terseliuh saja. Diulangi. Terseliuh!

Bukan apa, ia membuatkan kami, isteri dalam dunia reality, merasa mahu suami kami terlari-lari berdebar-debar sedemikian juga demi kami. Pfffttt. The feeling of wanting to be dibelai dan dikasihi 24/7 oleh suami selepas menonton Nora Elena memang freaking unhealthy!


Frankly, aku hanya tonton Nora Elena here and there. Aku rasa ceritanya, seperti banyak novel cinta Melayu kegemaran ramai, ada elemen kemanisan alam perkahwinan, ada elemen bercinta-selepas-kahwin-tersentuh-jari-sikitpun-merasa-elektrik. Kerana itu ia berjaya mendapat tempat di hati para isteri dan para wanita yang mahu bergelar isteri. Juga, isteri mana tak suka suami yang sebegitu penuh kasih sayang melimpah ruah?!

Walaupun aku tengok sikit-sikit sini sana, kadang-kadang aku ada rasa nak lempang Nora Elena sebab dia dah pushed it too far, sudah-sudahlah play hard to get sebab: (1) Tunang kau dulu tak handsome pun. Muka memenyampahkan. And he bailed on you. Jahat seh. (2) Kau tu isteri yang sah di sisi agama. Kalau kau meninggal dunia masa kau asyik tolak menolak membenci memasamkan muka terhadap suami kau, kau ingat kau boleh masuk syurga? Tak perlu join Obedient Wives Club, just be a normal, good wife by Islamic standard pun dah cukup. (3) Have you take a good look at your husband?! He’s Aaron freaking Aziz, for God’s sake! Pfffttt.

“Abang, masa saya terseliuh hari tu, saya urut sendiri kaki guna minyak gamat, Abang memang tak sayang saya.” Pasti ramai isteri yang berkata-kata sedemikian secara tiba-tiba. Kah kah kah. Aku yakin para suami pasti menyampah dengan Seth Tan!

Semaklah realiti! Mungkin ada lelaki yang sentiasa hadiahkan bunga untuk isteri. Mungkin ada lelaki yang terlari-lari berdebar-debar bila isteri terseliuh. Mungkinlah. Tapi cinta kan datang in so many forms, in so many ways. Gaya dan cara mungkin berbeza.

Some husbands buy their wives flowers. Some don’t. Tapi tak bermaksud they love their wives lesser. Maybe it just mean they think flowers in Malaysia are so freaking expensive dan mudah layu within 2-3 days sebab negara ini panas sangat, mawar berduri tak mampu hidup lama. (Eh betul ke letak panadol dalam air bunga, boleh lanjutkan jangka hayat bunga?)

Some husbands terlari-lari berdebar-debar jaga isteri terseliuh. Some don’t. Walaupun most wives damba perhatian suami terlari-lari berdebar-debar sedemikian, most understand yang perhatian dan kasih sayang suami datang dalam gaya berbeza.

Suami perempuan A tak terlari berdebar macam Seth, tapi sentiasa pastikan tayar kereta isteri dia ada angin. Suami perempuan B tak terlari berdebar macam Seth, tapi peti ais rumah tak pernah surut dengan makanan sedap. Suami perempuan C tak terlari berdebar macam Seth, tapi bila demam, terus dibawa ke klinik. Cuma taklah didukung dalam keadaan berlari-lari dada berombak dengan debaran. Tapi itu cinta juga kan?

Kah kah kah. Berpijaklah di dunia nyata demi kehidupan bahagia. So yeah, Tan Sri Daud, you may not be jenis terlari-lari berdebar-debar macam Seth Tan, but I love you just the same! ;-P

Oh. Semi-spoiler alert: According to my friends who have read the book the drama is based on, Kasih Yang Suci, there is STRONG REASON why Seth Tan acts the way he does. You know, almost angelic. And unusually nice like that. Strong reason okeh!

Husbands are sooooo gonna like this. Jeng jeng jeng!

28 comments:

reena said...

Tak pernah tengok Nora Elena boleh?

Samalah kalau tengok filem Hollywood romcom. Sambil tengok (or lepas tengok), pastu berangan. Tskk.

Anonymous said...

Saya pun tak pernah tengok ok. nak juga join the bandwagon layan cerita tu. tapii teeetttt! harus beri laluan kepada siaran Indahnya Iman pada Umar Syarif. itu saja siaran yang dia leka dari dulu hingga kini.
tp bila baca surat bantahan tu dan ur entry ni... memanglah... boleh ungkit balik cerita jatuh tangga tapi kena bangun sendiri... suami tak dukung. "patang pinggang abg ni, sayang oiii..."

kah kah kahhh.



~coffeeaddicts~

Marliza Radzi said...

Reena: Hollywood romcom selalu bikin kepingin dapat jambangan bunga indah mekar. Padahal bunga kat sana murah dan cantik!

Aida: Waktu tayangan memang tak sesuailah. Tayanglah prime time kan? Ini time Maghrib!

Ummu Auni said...

Kasih Yang Suci?? Cerita tak berpijak di alam realiti..

twayblade said...

ahaks. bila tgk drama melayu yg suami terlalu romantik terhadap sang isteri, mesti aku akan ckp kat imran "imran, ayah imran tak penah skali pun buat mcm tu kat mama" to which encik suami akan buat2 pekak atau amik remote tukar channel 811 and the likes.

cerita melayu romantika ni mmg selalunya sgt menyesakkan kepala (dan jiwa). terlalu fictitious. frivolous. mengarutness.

my husband, bila aku tgh contraction dlm labour room, dia boleh turun bawah dan layan 1901 dulu. kalo nora elena kena mcm ni mesti dia insaf. heheh.

Marliza Radzi said...

Ummu Auni: Dah baca eh?

Ida: Hahaha! Lawak lawak! Fictitious & frivolous indeed :D

FrH said...

luckily i never watched this nora elena. haha. kalau tak mesti jadik mental mcm wife2 lain hahahhaa.

if i asked hubs for doing something that is not him, he will replied "u watched tv too much".
pengaruh tv mmg kuat!

anisism said...

memang banyak 'freaking' keluar dari mulut bila menonton. like oh my freaking marry me aaron aziz!

Marliza Radzi said...

FrH: Masih belum terlambat to join the Nora Elena bandwagon. Catch up via Tonton. Hehe.

Anisism: Hahaha. Entah2 wife Aaron Aziz tengok & bising kat dia, "Why are you not like Seth?" :P

Lovely us said...

Salam...

setuju sangat dengan entry ni. Saya siap gelak2 sebab setuju yang itu ada lah aron aziz you... u kidding me :))

*Miss Geli^ said...

ai pun setuju dengan yu...

tolong lah adik adik tak payah la emo mengaku bf aku akan romantik macam seth tan sampai anak aku 3 orang...

rileks lah...

hahhahah...kita sekapal!!

Ummu Auni said...

Yup, i read the novel. wanted to know what the hype is all about. yang paling tak logik, hero raped the damsel when she was young. lepas tu guna macam2 cara just to get the woman e.g. putuskan hubungan perempuan tu dengan tunang dia rasanya (see, i couldn't even remember the plot line, punyalah lame :p). bila dah dapat terbongkar rahsia, he raped the girl. tapi sebab kasih yang suci..gitulah..erk..

ada orang terbuak-buai baca cerita macam ni, but i was so frustrated by it. illogical! macam another movie expected to be out this year lakonan arron aziz juga rasanya which is based on another novel. pfhh!

Rin said...

saya tonton drama korea.. keh3x..

Marliza Radzi said...

Lovely Us: Kan? Aaron Aziz tu!!!

Miss Geli: Your entry cracked me up big time! Thumbs up! (Betul ke ada orang ingat you really were going to send the letter to TV3? Don't they get sarcasm? Haha)

Ummu Auni: Ooops you just gave out the spoiler! Hahaha. Anyways yes, memang unacceptable. Walaupun berwajah Aaron Aziz.

Arin: Drama Korea lebih meruntun jiwa, which is why I have stopped watching them (tak ada masapun. Haha)

mrsdjones said...

Thanks for sharing the link to missgeligeli. Gelak sampai keluar air mata! hahaha

Saya pon tak tgk Nora Elena, takut terpengaruh sbb saya mmg berjiwa romantis dulu :p

Marliza Radzi said...

Mrsdjones: Kelakar gila kan Surat dia? Hahaha.

tootsie said...

i know i know sebab dia lah orang nye ..G.. kan????? dats why dia dok act guilty all the time! ;)

Marliza Radzi said...

Tootsie: Kan?! I was all, "Patutlah baik semacam!" bila dapat tahu tentangnya. Heh.

jyss said...

thumbs up. sangat kelakar baca this entry and also miss geli tu. altho i'm one of those ppl yg tgk cerita ni la hahah

Ahsuez said...

1) The fonts are just too small that I have to squint to read this entry. Hahah..

2) I know nothing about Nora Elena but somehow or rather dapat lah tangkap secubit dua intipati yang cuba disampaikan.

3) Er.. This is more to my very own problem. I mudah rimas dengan lelaki yang sangat romantik dan angelic. I mean, give me some space and we can get closer!

Marliza Radzi said...

Jyss: Slow kan pace cerita ni?

Ahsuez: Eh kecik sangat eh? Seems ok on my PC & I guna the same font size I always guna. I'll check with others.

Ahsuez said...

The first three words "Aku baru baca.." were the same size as previous posts, but lepas you bubuh link and continue typing, seems like the rest of fonts followed the link's font size.

tina said...

aah la kak font terkecik sket, tak tengok nora elena sebab takut asyik nak kena follow cerita tu je..
then rimas dengan plot cerita yang mcm ko sorang je cantik semua laki minat dekat ko..sama la mcm cerita awan dania, semua laki terkejar² dia sorang..hehe

Marliza Radzi said...

OK OK akan betulkan font size nanti. Thanks! :)

Aimi Mukhlis said...

Saya setuju! Hasben saya dulu masa sya nak bersalin pun sempat pegi main volleyball lagi. Bini dok berhempas pulas mengerah tenaga nak keluarkan anak, suami berhempas pulas mengerah tenaga mengeluarkan lemak.

After all, that is CINTA, isn't it? :D

Marliza Radzi said...

Aimi: Cinta kan ada bermacam gaya ;)

madam teacher said...

you know what Am, lepas bace your post ni, terus google Nora Elena, pastu terus tgk kt YouTube. Mmg la sgt cheesy, dan agak2 x bape logik. Tp sbb dh lame x layan cerite melayu, I'm now hooked. :P Aaron Aziz punye pasal. heheheh..

Marliza Radzi said...

Cheesy kan! Tapi sebab Aaron Aziz, macam dimaafkanlah ;P