Friday, June 17, 2011

If you've never experienced the joy of accomplishing
more than you can imagine, plant a garden
.” - Robert Brault


One of many things that I’d like to have for our new place is a Mini Herb Garden. Oh yum!

Feeling macam Jamie Oliver ada backyard full of herbs, vegetables and spices lah? Bukan, bukan, ini versi mini, macam rumah Jamie Oliver when he first started in The Naked Chef. Ada pots of herbs in his kitchen. How fun it is to have your own mini garden of herbs and spices, nanti nak masak pergi pluck saja. Too cool, bukankah? Weee!

Lalu Tan Sri Daud berkata di dalam hati, “Konon macamlah rajin sangat masak?” Hep!

Gagagagagaga. I want I want I want!


Aku mahu tanam basil, cannabis, rosemary, daun kari, cili padi (Subjek kedua cuma jenaka) Wah cita-cita begitu tinggi. Adakah aku berjemari hijau? Itu aku tidak tahu sebab walaupun rumah ibubapa aku penuh kehijauan yang dijaga sendiri bapaku, aku tak pernah membantu dahulukala sebab dasar pemalas. Tapi sebab kini aku telah somewhat domesticated, tiba-tiba aku mempunyai minat sedemikian. Yikes. Bersifat tua sudah.

[Eh eh. Memanglah aku kini bersifat ibu-ibu. Menggemari membuat gubahan. Membaca manual Cooking: Hints & Tips. Terjebak dengan pembelian kain cotton di pejabat. Meneliti katalog Avon dan Tupperware. Bergembira mempunyai set pinggan mangkuk yang disukai. Berfikir mahu masak apa malam ini. Dan kini tiba-tiba ingin berkebun pula?! Gasp!]

Fakta menarik: Dalam rumah kini ada satu pokok hiasan. Ia tak disiram lebih setahun tapi masih hidup kehijauan. Weird, huh? Mula-mula aku tak siram sebab malas sejak ada bayi. Sekarang dah jadi eksperimen, setakat mana pokok tersebut mampu tahan didera.

Baiklah Persatuan Pokok jangan mulakan piket. Nanti pindah rumah baru, saya sayangi semula pokok tersebut. Beserta pokok-pokok renek herba saya. Chewah.

According to the experts at HerbGardenFacts.com, herbs aren't very difficult to grow. As long as you pay attention to them and give them lots of water when they look a little dry, and you put them in a window that gets a lot of sunshine, you'll soon see that your herbs will grow big and strong without you really needing to do anything at all.

Water, sunshine and not having to do anything else? Sounds perfect for pemalas like me!

Tips and advice are welcome, para pekebun berpengalaman sekalian! Mini Herb Garden, you are my current mission in life (yeah, I’m boring like that, yawn!)

11 comments:

hanakirana said...

Hey it's not boring at all! I somewhat soooo agree with ya.

Dulu-dulu berpikir ape jadah ini pokok-pokok semua ditanam sekeliling rumah bagai. Dan sekarang secara perlahan-lahan dah menuruti jejak langkah abah dan emak, suka menanam pokok and hell yeah, mini(or soon not-so-mini) herb garden is a MUST!

Go for it!

Sila update perkembangan Mini Herb Garden supaya saya boleh tiru tanam-tanaman anda ok? ;)

reena said...

Pengkebun taman herba mini yang comel :)

Marliza Radzi said...

Hanakirana: Mana mungkin lawan pokok epal belakang rumahmu! Woot woot! Hehehe. Nanti sila bantu berikan semangat kepada saya ya. Kadang-kadang saya hangat2 tahi ayam ;P

Reena: Belum pengkebun lagi. Berangan dulu. Cita-cita penting!

jane said...

salam .....

sesudah beberapa lama x lagi berblog dan tidak pernah kesini...rupa2nya marliza dah maju. tahniah sebab dah ada baby....akak masih browsing all the stories written sambil minum kopi....

madam teacher said...

saya tanam strawberry blkg rumah. :) sila lihat di sini, http://diaridrsepet.blogspot.com

Marliza Radzi said...

Jane: Terima kasih kak! Baby saya sudah lebih setahunpun umurnya :)

Kak uderq: Alaa bestnya stroberi! Nampak gemuk buahnya! Mesti juicy & manis. Semalam beli stroberi dari Cameron di Cold Storage, masam! Hadi sorang je sudi sebab dia suka semua buah.

madam teacher said...

alhamdulillah, crops kali ni mmg manis. tp setkt ni dpt rase 1-2biji jek, yg lain sume masok perut mawaddah. :)

thehealthinspector: said...

kami dulu bercucuk tanam seketika. itupun sbb acong rajin buat watering system bagai. hiduplah pokok cili, bayam dan sawi. sempat lah makan hasilnya. tp lepas tu pokok2 di serang benah(ulat putih@ tu), juga mungkin tak cukup zat sbb tanam kat apartment guna tanah yg sama, cuma topup dgn baja sahaja. kemudian balik kg sebab confinement, lalu matilah semua pokok. sayang pokok rosemary mati skali. itu herbs yg plg senang hidup aku rasa. jadi, sila la bercucuk tanam :)

fotografijujur said...

ktorg pon ade backyard garden!! tp x bercucuk tanam secara serius lg.. baru ade satu herbs yg hidup dgn majunya.. nnt da byk, ktorg tunjuk!! haha..

Marliza Radzi said...

Kak uderq & Ija: Wah doctors memang rajin berkebun ya?

Adik: Backyard korang besar! Dan cuaca sejuk garden boleh mekar. Cepat serius!

thehealthinspector: said...

doktor yg ini tak suka berkebun. hubby yg minat. but then seperti biasa, hangat2 tahi ayam jer. tunggu lah bila ada our own place, will try and make a mini kebun sayur. for now, can i feast my eyes on yours first? ;)