Friday, May 27, 2011

Don't grow up too quickly, lest you forget
how much you love the beach
.” — Michelle Held



Almost a month telah berlalu since we went for our short trip to Sentosa Island but hey, better late than never, kan? I am in dire need to rant just about anything anyway. Today, dengan penuh iltizam dan komitmen, I woke up at 4, transferred and edited the pictures (sambil membuat laundry) and voila, they’re up on my Facebook page HERE!

Getting there was pretty easy. The husband googled for direction while we were having lunch at the City Square sebelum bertolak, and tolak campur sejam, there we reached Sentosa Island.

Words of advice: If you want nice, affordable accommodation, avoid peak season. But if you really have to, must book in advance. We were there on the Labour Day, without any bookings, jadi imagine lah betapa sukarnya. Shangri-La Rasa? Full. Hard Rock Hotel? Full. Even Hotel Michael was full. With gamblers. But the nice Hard Rock personnel helped us look for hotel and thank God, there were rooms available in Siloso Beach Resort, but yes, the only (peak season rate) rooms left T___T Suffice to say, the most the Husband pernah splurged on a hotel room.


Siloso Beach Resort. Tentu perlu ada satu gambar skema di hadapan papan tanda.


The room was basic, but comes with a rooftop garden and a private rooftop Jacuzzi yang sungguh menyeronokkan.


My boys, chilling by the Jacuzzi. Baiklah, sebenarnya Hadi bukan setakat chill. Dia lena selena-lenanya. Penat mandi laut from the evening before.

Budak penat mandi laut. Mungkin pengsan sebenarnya?



There are so many things to do there! Songs of the Sea and Underwater World wajib rasanya kalau ada anak yang sudah faham. Maybe we’ll go when Hadi turns 3 or something. Juga sungguh mahu menaiki Skyride. The first time we were there on tour, it was raining heavily. This time around, tak cukup masa sebab it was a short, unplanned trip. Next time maybe. So many things to do, monuments and parks to visit, good foods to eat, and yet we went there dengan tenang, tanpa merasa perlu buat semua benda, dan habiskan masa bersama each other dan air.

Entri caca merba. Sudah tunjuk gambar Hadi tidur malam itu, baru mahu tunjuk gambar Hadi di laut. Whatever. This is Hadi’s first time at the beach, jadi tentulah jakun. Nampak pasir mahu makan pasir. Nampak ombak, menjerit-jerit berdebar tapi excited. Nampak orang ramai, menjerit-jerit menegur mahu berkawan. Memang seronok bawa Hadi mandi laut. The first time is always the most special one. Mahu lagi!




Berikut adalah gambar keesokan harinya. Somebody was obviously not in the mood. Masam mencuka. One of my most favourite things in the world is hotel breakfast spread. Tapi pagi itu, sebab bayi mengantuk ini, saya gagal menikmatinya. Grrr. Boleh Mama cubit sikit kamu?


Jawapan: Suami kata tak boleh cubit. Sebelum dia 7 tahun, kena beri kasih sayang, suami kata. Tapi Mama tak dapat makan dengan tenang? Selfish? Pfftt.

Selepas sudah puas tidur semula, bayi bangun dengan segar. Off we went to the pool!




Hadi loved the pool. Sebenarnya gambar sangat banyak! But this is the only picture of Hadi and Papa at the pool I publish sebab lelaki itu melarang gambar seksinya saya publish. Barangkali bimbang akan disebarkan setelah bergelar Tan Sri kelak T___T


In the midst of bikini-wearing women, tiba-tiba kelihatan seorang maid yang bertudung litup.


Yep, definitely a maid. With a crooked tudung.


Ini anak orang asli agaknya. Suka hati tak mahu berbaju dan memakan daun.


Jungle boy menunjukkan wajah tak puas hati terpaksa naik ke bilik untuk check out.

So we checked out and went to Hard Rock Hotel before heading home.


The elevator is so immaculately designed! Hadi was impressed.


Hoit dua beranak, mengumpat Mama ya?

Mengakhiri entri ini secara tiba-tiba dengan sebuah gambar lelaki-lelaki kesayangan:


Cinta intan payung pengarang jantung :')


14 comments:

reena said...

Comelnya la hai Hadi ni. Geram rasa nak gigit jugak.

P/S: Saya jakunlah tengok lif tu.

sleepy yatt said...

am, setiap mlm tidur pukul berapa? ko selalu bangun awal kemas rumah.... how on earth do u manage... x ngantuk ker...... huhuhuhu

tina said...

"Ini anak orang asli agaknya. Suka hati tak mahu berbaju dan memakan daun."

saya gelak tanpa henti dengan quote itu!

Marliza Radzi said...

Reena: Cantik kan lif itu!

Yatt: Ikut hari. Ada hari tidur lambat. Ada hari tidur awal ketika tidurkan Hadi & bangun semula jam 12 atau 1. Semalam tak larat bangun awal, jam 4 baru berasa segar. Lama-lama nanti kau OK lah insyaAllah.

Tim: Bukankah seperti?

KiMi said...

entry yang biasa2 saja, tapi sampai Gambar Maid.Aku gelak Gila.hahaha

Marliza Radzi said...

Hoi! Ko gelakkan aku kelihatan seperti maid?!

AyinEmran said...

Haha comel. Aku baca pun dah rasa bahagia.

Yan said...

very entertaining blog sis! ;) n d bday party looks awesome, well done!

munirah hayati said...

apasal tak pakai burqini? :D akak pun nak cari muslimah swimsuit ni,nk gi pantai melaka :D

thehealthinspector: said...

faham perasaan itu. sungguh rugi bila tak dpt menikmati bfast di hotel. happened to me last week bila terpaksa bfast berdua dgn bayi. tp jd insaf bila suami kata, 'maknanya tu je la rezeki awak'. huhuhu

Marliza Radzi said...

Ayin: Eh dah ada Internet?

Yan: Thanks :)

Kak Mun: Tak ada. Sebab sebenarnya tak pandai langsung berenang, segan nak pakai burqini :P

Ija: Erk. Insaf seketika >__<

mrsdjones said...

Alahai... seronoknya tgk jungle boy makan daun! Hadi is monteeeeel n cute. Gewaaam!

two_one said...

Virtual Friend!!! *wave frantically*

Marliza Radzi said...

Mrsdjones: Hadi tayang body berlapis ;D

Syed Adam: *waves back*!