Wednesday, April 27, 2011

Act as if what you do makes a difference. It does. “ - William James


Seperti setiap pagi, lalu jalan tepi istana. Nampak seorang perempuan tua dengan dua anak kecil. Dia tahan kereta. Naluri pertama: Jangan berhenti. Mungkin orang jahat. Ada anak dalam kereta. Lalu bergerak. Pandang ikut rear mirror, sayu sungguh wajah perempuan tua. Anak-anak berkerut kepanasan. And there I was, in a car with ample spaces for them, and my baby selesa berhawa dingin. I could not help but felt sorry for them. Lalu berhenti. Dan reversed.

It could have been a stupid action on my part but I trusted my instinct and jemput semua naik. Turned out she wanted a lift to the ex Mufti’s house, nak minta derma. The 46-year-old tired looking woman is a mother of 5, with no husband and no income. Used to be a cleaner tapi berhenti sebab semput dan rabun teruk. Sekarang hidup atas ihsan masyarakat. To raise 5 children with no income in the city of Johor Bahru? That’s almost impossible.

So I sent them to Nong Chik and gave her children some pocket money and the large box of kerepek I have in the trunk of my car. Rasa kesal tak beri lebih to the mother. But she gave me her account number, in case anyone wants to give out zakat. So I guess I can always transfer some money if I want to. After I dropped them off, I told my 11 months old baby, “Hadi, kita kena selalu cuba tolong orang tau.” He stared at me with pandangan kosong and yawned. Cheist.


I know. They could be a team of syndicated muggers or something like that so yeah, I was hugely relieved that they’re not. Dan rasa sungguh berbesar hati dapat memudahkan sikit hidup tiga manusia hari ini. But MIL was concerned and nasihatkan jangan tumpangkan sesiapa lagi, takutlah orang ada niat jahat. I truly understand her concern sebab memang ramai orang yang berniat tak baik sekarang ni jadi memang patut kita semua lebih berhati-hati. Bukan semua orang genuine. Such is the society we live in now. Sigh.

Anyways, it could have been me; a mother, desperate to provide foods and education for her children, tapi kesempitan wang, kudrat dan tuah. Ya, dia kesempitan tuah. Itu sebab aku kata, it could have been me in her shoes. Tapi setakat ini, Tuhan beri aku tuah. Syukur ada suami. Syukur ada kereta. Syukur ada kerja. Syukur ada rumah. It could have been me :'(

16 comments:

ciketon fazya said...

kasihankan orang yang tidak bertuah..

lebih kasihan kalau tidak mensyukuri tuah..

Alhamdulillah dengan tuah dan rezeki hari ni..

reena said...

Kesiannya..Tak boleh imgaine kalau ada kat tempat wanita itu.

My case, budak2 yang jual2 cd la, buku agama yanga katanya dari rumah anak yatim. I have soft spot for anak yatim as myself sendiri pun anak yatim.

Tapi tu lah. KAdang serba salah mahu bantu atau tidak. Mcm kak Yanti cakap, might be sindiket ke apa ke kan..Tapi last2 bagi jugak duit..

Marliza Radzi said...

Ciketon Fayza: Lebih kesian kalau tak mensyukuri tuah. True!

Reena: Kan! Dalam my car banyak CD and buku agama yang beli from these people. Selalu kesian :/

Moose said...

Such a noble heart you have and nice hand-writing that it could pass up as MS Word font. Hehe

Ahsuez said...

Betul.

Hendak menolong takut, tidak menolong rasa bersalah. Lalu benar, tawakal kepada Allah semoga dimudahkan dan diselamatkan orang yang menolong dan orang yang ditolong.

Mengikut hati yang optimis, Allah sentiasa membantu orang-orang yang membantu.

*Kalau I pun I would lalu dan rasa takut dan bersalah banyak kali sebelum berhenti dan menolong.

Rin said...

baiknya.. betul lah, mmg serba salah nak tolong orang. tapi, tak apalah. hadi akan rekod sikap baik tu dalam memori dia :)

Marliza Radzi said...

Moose: "Nice hand-writing that it could pass up as MS Word font" --- Thanks :'D

Ahsuez: Tawakal indeed :)

Arin: Dia rekod eh? Hopefully. Hehe.

Anonymous said...

Salam;

Mommy,
sharelah a/c no makcik tu...boleh kita pakat bagi sorang sikit.

Anonymous said...

Marliza, dulu2 ada sorang makcik Burma(kalau tak silap) serta anak2nya yang kecil selalu datang rumah kami, minta sedekah. Sampai saya pernah suruh ayah saya berhenti bagi, sebab tengok dia sihat, boleh kerja. Tapi arwah ayah saya selalu pesan, jika ada yg minta sedekah, hulurkan saja. Tak kira sindiket atau tak, sikit atau banyak. Dia selalu kata, untuk diorang minta tu pun sebenarnya diorang dah rasa tersangat2 malu, kalau tak kerana terpaksa, then siap suruh doakan moga dengan derma yg kita bagi tu dapat dipermudahkan rezeki mereka, agar tak meminta2 lagi di kemudian hari..:)

Ya, syukur kita ada macam2 dan tak melalui seperti mereka. Yup, boleh sharekan a/c makcik tu:)

Marliza Radzi said...

Maybank a/c: 151306761472 :)

yg_indah said...

am ziarah la rumah makcik tu.mana tahu it is a beginning of something good.mungkin boleh buka jalan untuk bantu dia.

Marliza Radzi said...

Yg_indah: Tak tahupun rumah dia kat mana :P

yunik said...

you are nice person beb.

you have the largest empathy.

AyinEmran said...

Kan yunik? I'm so proud to have a bestfriend who has the kindest heart.

Marliza Radzi said...

Wow. Aku tumpangkan orang je sayang-sayang ooi! Haha ;)

aeryn mummy aiyris zarra said...

i am also proud of you! sian makcik tu.