Wednesday, December 08, 2010

WORDLESS WEDNESDAY #6



[Posted using BlogPress from my iPhone]

14 comments:

YATT said...

ko sungguh productive kan.. nanti aku tuntut ilmu dari kau yer... yeay swing. heh.

YATT said...

berapa kali sehari kau pam di opis? dan kalau berada di court sepanjang pagi hingga tgh hari maka bagaimanakah? dan berapa bnyk storage botol ko bwk g opis.. cukup kah beg kecil itu... selepas pam simpan ebm di dalam fridge ofiskah..

aku beli pakej swing tu kan.. ada 4 botol.. pastu aku beli teats and travel cap utk botol medela tu sbb promoter tu kata leh direct feeding dr storage bottle tu terus. pastu aku beli storage bottles bumble bee sbb size dia sama mcm medela. heh.

semangatnyer aku. ailebiyu aimishyu.

Marliza Radzi said...

Sayang,

(1) Aku guna storage bags, jadi lebih banyak boleh fit in that cooler bag.

(2) Aku pam 3 kali di office. Tapi kalau gi Court, 2 kali sajalah, after lunch & before balik.

(3) Untuk cukupkan stok untuk baby aku yang bam-bam, pagi before gi office aku pam sekali & malam before tidur lagi sekali.

(4) Aku simpan EBM either dalam cooler bag tu (with ice packs) or dalam fridge kat office, then sampai MIL's terus store dalam freezer.

Semangat itu bagus! :D Ailebiu aimishyu, you & your baby too! :D

YATT said...

hari tu aku tgk FB kak Ina trumpet dia nyer fridge penuh dgn stok ebm dia.. kagum aku.. berapa kali lah dia pam sehari.. tapi dia freestyler. heh.

letak dlm freezer nnt dia bekulah mcm ais kan... thru my reading kalau dlm freezer tahan for few months ek?.. tapi kalau ko pam 4 kali sehari adakah stok cukup2 for the next day atau mmg leh jadik stok yg utk bulan2 tu.. letak kat compartment bawah jer takper kan kalau just utk tahan for few days?

ya ampun jangan muak dengan aku :D

Marliza Radzi said...

Tak mungkin muak dengan kamu!

Stok cukup-cukup kalau kau tak pam Sabtu Ahad. Jadi kena kerah diri lebih sikit so that ada bekalan extra tau. Kalau stok cukup-cukup, akan menimbulkan debaran. Haha.

Aku memang freeze kan je. Kot2 tak jadi guna sebab cuti ke apa, so dia dah memang beku, tahan lama.

Freestyler memang lagi mantaplah, save time & what not, tapi Swinger pun boleh! Yakinlah :D

YATT said...

trimas sayang! doakan aku. lama lagi. 129 hari lagi. hehe :D

Marliza Radzi said...

129 lagi ialah tak lama! It could be sooner. Can't wait to see your little one. Nanti boleh geng dengan Hadi :D Geng bam-bam peminum susu ibu!

YATT said...

aku lagi lah tak sabar! tapi kalau dia ikut abang Hadi, bukan 129.. tapi 139? hukhuk

Ahsuez said...

Have a tough spirit! I mean when the hard time comes, just pray a lot and redha. InsyaAllah, akan sentiasa cukup for Hadi!

:)

Marliza Radzi said...

Yatt: Haha. Aku doakan tak overdue macam bayi bam bam aku!

Ahsuez: InsyaAllah :D

FW said...

Salam Srikandi,

Bagusnya baca blog akak ni..tp nak tau tips mcm mane freezer boleh penuh dgn EBM..

Pumpla susu di saat dlm pantang lagi..sbb baby kite minum x byk, so the balance kite simpan buat storage..

Selain istiqamah pump mcm akak buat..pemakanan yg seimbang sgt perlu dan kne kawal emosi~

Akak..kalo sy share link blog akak dekat e-store saye boleh x? Saya jual breastpump and supplement for milk booster..

terima kasih~

http://faheemwardrobe.blogspot.com

Marliza Radzi said...

No problem & thanks for the tips!

neqyan said...

bagus,bagus pam slalu.sometimes penat n malas ,sometimes ade rase cam nak baling je pam tu.tp tak baling la.freestyle ok.hehehe.cepatla baby 2 years, takyah dah pam.adetime kene pam dlm toilet la, dlm ambulance pon ade,time kene buat medical cover.tade tempat ;)semangat ok bf

Marliza Radzi said...

Aku selalu kena pam dalam kereta kalau outstation. Semangat! Haha! (Eh jangan baling FS. Kalau dah tak nak, kasi sini. Hehe)